'Laagdrempeliger kunnen we het niet maken'

Dagvoorziening De Lutte voorziet al 10 jaar in een behoefte

De dagvoorziening van de Zorggroep Sint Maarten, alweer vier jaar gehuisvest in dorpshoes Erve Boerrigter, had deze maand een klein feestje te vieren. In september was het precies tien jaar geleden dat dit ontmoetingspunt voor ouderen uit De Lutte werd geopend. De locatie is niet dezelfde gebleven, maar het enthousiasme van de bezoekers en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de dagvoorziening is er in die jaren alleen maar groter op geworden.

Begonnen in september 2007

De dagvoorziening in De Lutte, bestemd voor dorpsbewoners met een WMO-indicatie,  begint in september 2007. Zorggroep Sint Maarten krijgt dat jaar in het nieuwe appartementencomplex De Elfterborgh de beschikking over een grote maar nog kale ruimte. Het onderkomen wordt getransformeerd tot een gezellige en sfeervol ingerichte huiskamer. Begonnen wordt met een groep van zes bezoekers en vijf enthousiaste vrijwilligers die worden aangestuurd door Alice Scheper.  Dat de dagvoorziening zeer wordt gewaardeerd door de bezoekers blijkt wel uit het feit, dat niemand van hen na het allereerste bezoekje is afgehaakt. Een score die aangeeft dat de dagvoorziening in een duidelijke behoefte voorziet.

Verhuizing van Elfterborgh naar Erve Boerrigter

Tegelijk met de dagvoorziening begon Maartje ook een thuiszorg-informatiepunt in De Elfterborgh. Voor informatie en de uitleen van hulpmiddelen hoeven de Luttenaren zich niet meer te melden in Losser of Oldenzaal. Ook van deze service wordt al tien jaar lang gebruik gemaakt.
De verhuizing van de dagvoorziening en het info- en uitleenpunt van de thuiszorg naar het dorpshoes in 2013 was volgens Alice Scheper een ‘moeilijke beslissing maar wel een goede stap’. De gezellige maar besloten ruimte van De Elfterborgh wordt ingeruild voor een ontmoetingspunt in Erve Boerrigter. 
Laagdrempelig, makkelijk toegankelijk, met een terras aan de achterzijde, een ruimte waar de bezoekers kunnen bewegen op muziek en (ook hier) ingericht als een gezellige huiskamer. De bezoekers van de VVV en de bibliotheek zorgen samen met de bezoekers van het dorpshoes, die regelmatig spontaan op bezoek komen, voor genoeg reuring in het nieuwe onderkomen. 

Samenwerking met lokale organisaties 

In het dorpshoes worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd, waarvoor de samenwerking wordt gezocht met lokale organisaties. Eens per vijf weken komen de kleuters van de nabijgelegen Plechelmusschool op bezoek. Muzikale dorpsgenoten trakteren de bezoekers op een gezellige muziekmiddag. Op kerkelijke feestdagen wordt er een sfeervolle kerkviering gehouden in het ontmoetingspunt. Een ontspannen yogamiddag verzorgd door een lokale yoga-docente. Het zangkoor dat repeteert in Erve Boerrigter zingt ook vóór en mét de bezoekers van de dagvoorziening. En ook de Drie Dolle Dagen gaan niet onopgemerkt voorbij. Elk carnavalsseizoen komt er wel een hoogheid op bezoek. 

Inzet en betrokkenheid grote groep vrijwilligers 

Alice Scheper prijst zich gelukkig met de inzet en betrokkenheid van een grote groep vrijwilligers die allemaal een steentje bijdragen aan het succes van de dagvoorziening. Of dat nou de vrijwilligers zijn die hand- en spandiensten verlenen in of rondom het dorpshoes, de vrijwilligers ‘op de groep’, de chauffeurs die het vervoer of de vrijwilligers die ervoor zorgen dat de dorpstuin er perfect bij ligt, altijd kan er een beroep op hen worden gedaan. De  opbrengst van de dorpstuin wordt onder meer gebruikt voor het bereiden van smakelijke en gezonde maaltijden voor de bezoekers.  De vrijwilligers helpen ook mee bij het inwecken en invriezen van groenten en het bakken van lekkere traktaties voor bij de koffie. Over maaltijden gesproken, onder het motto ‘Schuif-Aan!’ kan –tegen een kleine vergoeding- elke vrijdagmiddag worden aangeschoven voor een heerlijke verse maaltijd. Een activiteit met diverse trouwe gasten. Gezellig zijn ook de uitstapjes die zeer regelmatig worden gemaakt. In de afgelopen tien jaren zijn terrasjes in heel Noordoost-Twente bezocht. 

Terugkijkend op de afgelopen tien jaar stelt Alice Scheper vast dat de dagvoorziening veel betekent voor de bezoekers. Die hebben haar meer dan eens toevertrouwd het jammer te vinden dat ze soms zo lang hebben gewacht om die stap te zetten en een kijkje te komen nemen. ‘Als ik geweten had dat het zo leuk was, was ik al veel eerder gekomen.’ Scheper: ‘Laagdrempeliger kunnen we het niet maken.  We hopen alleen nog, dat veel meer oudere Lutternaren van onze diensten gebruik gaan maken. Ze weten niet wat ze missen!’ 

​​​​