Interactief spel ter ere van 10-jarig jubileum

Gereia neemt eerste Tovertafel Zorggroep Sint Maarten in gebruik

In woonzorgcentrum Gereia in Oldenzaal is op woensdag 11 november de eerste Tovertafel van Zorggroep Sint Maarten feestelijk in gebruik genomen.  De Active Cues Tovertafel is een interactief spel voor bewoners en met name geschikt voor mensen met dementie.

In verband met het tienjarig jubileum van Zorggroep Sint Maarten krijgen alle 17 locaties van de Zorggroep een zelfde Tovertafel cadeau. “Een duurzaam cadeau dat vele waardevolle momenten zal opleveren”, aldus Bert Kwadijk. Samen met bewoners van Gereia is woensdagochtend de eerste Tovertafel symbolisch onthuld en daarna uitvoerig getest door een grote groep zichtbaar enthousiaste bewoners. Zorgmanager Stella Broeks van Gereia gaf aan dat ze geen beter cadeau voor haar bewoners had kunnen wensen. "De bewoners reageerden echt blij en verrast. Geweldig om te zien. We gaan hier nog jarenlang plezier van hebben."

De Tovertafel is een nieuw spelconcept dat bestaat uit lichtanimaties die worden geprojecteerd op een eettafel. De lichtprojecties zijn interactief: ze reageren op de beweging van handen en armen. Er zijn tot nu toe zeven games ontwikkeld om ouderen met dementie op fysiek, sociaal én mentaal vlak te stimuleren.

De Active Cues Tovertafel is het resultaat van een vierjarig promotieonderzoek van Hester Anderiesen aan de faculteiten Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en Klinische Neuropsychologie (VU Amsterdam).  De Tovertafel werd in nauwe samenwerking met bewoners van een zorgorganisatie ontwikkeld. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat gebruik van de Tovertafel een positieve trend teweeg brengt in het welbevinden en de sociale activiteit van ouderen met dementie en dat zij duidelijk meer gaan bewegen. 
​​​​​​​​​