“Het mooist was het moment dat de dames vol trots de foto’s van hun kinderen lieten zien."

Koken en eten met vluchtelingen in Eeshof

TUBBERGEN – In de keuken van de Eeshof heeft een zestal inwoners van Tubbergen samen met statushouders uit Syrië, Libanon en Eritrea donderdag de lekkerste gerechten uit het land van herkomst gemaakt. Teamleider Marian Snijders van de Eeshof spreekt van een geslaagde eerste editie van deze workshop Samen eten en koken met vluchtelingen.  “De sfeer was echt heel intiem, warm en persoonlijk. De deelnemers vonden het geweldig.” 

De hele middag hebben de gasten en de vluchtelingen met een verblijfsstatus in de keuken gestaan om niet alleen lekkere inheemse gerechtjes te maken, maar vooral ook om verhalen uit te wisselen. “Door de kleinschalige opzet was er heel veel ruimte voor persoonlijk contact. Het was echt heel gezellig en gemoedelijk”, vertelt Marian. “Het mooist was het moment dat de dames vol trots de foto’s van hun kinderen lieten zien. Heel emotioneel en prachtig.” 

Vervolg op Kleurrijke Diners 
De workshop is een logisch vervolg op de Kleurrijke Diners die eerder in de Eeshof zijn gehouden, waarbij vluchtelingen hun gerechten presenteerden aan de inwoners van Tubbergen. Volgens zorgmanager Leo Stamsnieder van de Eeshof past dit gezamenlijke initiatief van de Eeshof en Stichting Vluchtelingenwerk Nederland goed bij de belofte Zorg voor mekaar van de Eeshof. Gastvrijheid en elkaar ontmoeten zijn wezenlijke kernwaarden voor het Tubbergse woonzorgcentrum. “Voor mensen in Tubbergen en omgeving is dit een mooie kans om de nieuwe inwoners te leren kennen. Men zal zien dat er overeenkomsten zijn maar dat er ook verschillen zijn in cultuur. Hierdoor ontstaat er meer begrip voor de mens achter de vluchteling.” Voor de vluchtelingen is dit tegelijkertijd een mooie kans om wat terug te kunnen doen voor de maatschappij. “Doordat zij aan de buitenwereld kunnen laten zien wat ze kunnen, helpt dit hen enorm in hun eigenwaarde. Ook komen ze zo in contact met de inwoners van Tubbergen, kunnen ze nieuwe vrienden maken en beter bekend raken met de Nederlandse taal en gewoonten. 

Burgemeester Stegers komt op 7 april Nederlandse gerechten uitserveren aan vluchtelingen
Op 7 april zijn de rollen omgedraaid en zullen de koks van de Eeshof een diner uit de Hollandse keuken verzorgen voor de vluchtelingen in de gemeente Tubbergen. Burgemeester Stegers is hierbij aanwezig om te helpen met het uitserveren. “De burgemeester was zo enthousiast tijdens het eerste Kleurrijke Diner dat hij dit meteen heeft toegezegd”, aldus Marian Snijders.  

Op donderdag 19 mei a.s. wordt er bovendien tussen 14.00 en 20.00 uur een tweede workshop Samen koken en eten met vluchtelingen gehouden in de Eeshof.  Belangstellenden kunnen zich hiervoor nog aanmelden bij de receptie van de Eeshof (receptie.eeshof@zorggroepsintmaarten.nl) of tel. 0546 – 62 14 69. 

​​​​​