Experiment Universiteit Twente

Proef met sociale robot bij woonzorgcentrum Gudula

In Woonzorgcentrum Gudula in Lochem wordt de komende weken door de Universiteit Twente geëxperimenteerd met de sociale robot Teresa. De robot – ook wel te beschrijven als een rijdend telefoontoestel met een beeldscherm – wordt onder ander ingezet tijdens wekelijkse groepsactiviteiten. 

Hoe werkt de robot? 

Teresa is geen zorgrobot die mensen uit bed tilt of steunkousen aan kan doen, maar een sociale robot die het mogelijk maakt een praatje te ondersteunen of te maken. Met een computer kan iemand de robot ‘bellen’. De mensen die bij de robot staan kunnen vervolgens ‘opnemen’ waarna een gesprek start. Vergelijkbaar met een telefoongesprek, alleen dan met beeld en de mogelijkheid rond te rijden. 

Van afstand betrokken blijven bij het sociale leven

De proef bij Gudula maakt deel uit van het Europese project Teresa. Dit project is erop gericht een robot te ontwikkelen die mensen in staat stelt om op een afstand bij het sociale leven betrokken te blijven. Zo kunnen ouderen die bijvoorbeeld vanwege ziekte of een gebroken heup thuis moeten blijven, toch actief sociale activiteiten bezoeken. 

Onderzoek en vrij uitproberen

De komende weken wordt de robot ingezet tijdens wekelijkse groepsactiviteiten om ervaringen op te doen en te onderzoeken wat de effecten zijn. Zo wil de Universiteit onderzoeken hoe de robot de communicatie beïnvloedt, hoe de robot wordt geaccepteerd en in hoeverre men de robot durf te vertrouwen als hij uit zichzelf gedrag vertoont. 

Daarnaast krijgen de bewoners tijdens de kennismaking zelf de kans om de robot uit te proberen.  

robot in actie.jpgbesturen robot teresa.jpg

​​​​​