“Ik ben trots op wat Fien en ik samen hebben opgebouwd”

–1 april 2022–
Ze zijn bekend in De Lutte en verre omstreken. Het echtpaar Reijmer runde vroeger jarenlang Het Paviljoen in De Lutte, maar geniet nu van welverdiende rust in woonzorgcentrum de Zonnestraal in Oldenzaal. “We hebben het goed hier”, zegt Gerard Reijmer (89) en zijn vrouw Fien (82) knikt instemmend.

Duizend bruiloften

De uitbaters van Het Paviljoen hebben jarenlang keihard gewerkt. Meer dan duizend bruiloften verzorgden zij in hun horecagelegenheid. Ze trokken gasten van heinde en verre, vanwege de prachtige natuur, maar toeristen kwamen óók voor de Twentse gastvrijheid. Gerard was kelner en Fien stond in de keuken. “We hebben nog nooit een kok in dienst gehad. Dat deed Fien allemaal zelf. Ik ben er trots op wat we samen hebben opgebouwd. Maar we deden het niet allemaal alleen hoor. We hadden een heel goed team om ons heen!”

Ambulant kelner

Gerard ging vroeger, vanaf z’n veertiende, langs de boeren om melkmonsters te nemen. Op z’n 16e trad hij in dienst bij melkfabriek Ons Belang in Oldenzaal. “En in de avonduren verhuurde ik mezelf als ambulant kelner. Er waren in de begin jaren ‘50/’60 van de vorige eeuw heel veel bruiloften. Dat waren grote feesten, met heel veel gasten. In de regio was al snel bekend dat ik als kelner in te huren was. Ik kreeg meer aanvragen dan ik aankon. Heel gek, maar ik heb héél lang héél weinig slaap nodig gehad. Een paar uurtjes en dan stond ik er weer.”

“In de beginjaren sliep ik ook in het Paviljoen”

In 1960 nam Gerard, toen nog vrijgezel, ontslag bij de melkfabriek. “Er zat weinig toekomst voor mij in”, zegt hij. Hij besloot Het Paviljoen te huren, dat toen nog een bescheiden gebouwtje was. Er kwamen veel toeristen naar de uitspanning, zowel ’s zomers als ’s winters. Daarnaast verdiende hij in de avonduren z’n kost met kelneren bij andere horecagelegenheden. “In de begintijd sliep ik ook in Het Paviljoen. Toen ik met Fien ging trouwen, die ik al van kleins af aan kende, ben ik weggegaan. Mijn zus en zwager wilden Het Paviljoen wel huren. Ze hebben het bedrijf helemaal opgebouwd. Inmiddels is hun zoon John de eigenaar.”

Gerard en Fien gingen van Het Paviljoen naar horecagelegenheid De Vereeniging. Dat werd in 1968 grondig verbouwd. “Onze eigen bruiloft hebben we bij De Vereeniging gevierd. We hadden twee dagen feest. Door de verbouwing kregen we een prachtig woonhuis, waar Fien en ik in gingen wonen. Soms werd er ’s avonds tegen 11 uur nog bij ons aangebeld. Dan wilde iemand nog graag een fles jenever kopen, omdat de drank op was. Vonden wij niet erg, maar juist gezellig. Het waren mooie jaren.”

Topjaren

Als zetbaas van De Vereeniging had het echtpaar Reijmer topjaren. “Voetbalclubs, vrouwenverenigingen, plattelandsjongeren, ze kwamen allemaal bij De Vereeniging vergaderen, omdat ze in die tijd zelf nog geen kantines hadden”, vertelt Gerard. En elke zondag was er een dansavond, waar wel 1000 man op afkwam. “Het leuke van werken in de horeca is omgaan met mensen. In De Lutte wonen veel boeren en bouwvakkers en daar kon ik altijd goed mee door één deur.”

Mooie herinneringen

Door een ernstig auto-ongeluk moest Gerard in 1988 zijn werk bij De Vereeniging na 25 jaar opgeven. “Ik werd aangereden door een dronken bestuurder en heb vijf maanden in het ziekenhuis gelegen. Daarna volgde een lang revalidatieproces in Het Roessingh. Fien en ik waren toch al van plan om het rustiger aan te doen. Door het ongeluk werd dat versneld”, vertelt Gerard. In hun appartement in de Zonnestraal bladert hij, samen met zijn Fien, af en toe door de fotoboeken. Met een glimlach om z’n mond, vanwege de mooie herinneringen.


Meer weten over wonen met zorg bij Zorggroep Sint Maarten? Bekijk de diverse mogelijkheden.

 

Deel of print