Valpreventie

Ieder jaar belanden er ruim 100.000 65-plussers op de Spoedeisende Hulp naar aanleiding van een valongeval. En dat is nog maar een kleine fractie van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val kunnen enorm zijn en grote impact hebben op de zelfredzaamheid van ouderen en hun kwaliteit van leven. De geriatriefysiotherapeuten van Maartje in Twente helpen u graag om vallen te voorkomen door middel van een individueel programma of een groepstraining gericht op valpreventie.

Beweegprogramma In Balans

‘In Balans’ is een valpreventie programma gericht op het voorkomen van valongevallen. Tijdens dit programma maken we u bewuster van de verschillende risicofactoren en helpen we uw balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren. Onder deskundige begeleiding krijgt u hierbij voorlichting in groepsverband.  Ook gaat u aan de slag met een beweegprogramma gebaseerd op Tai Chi. Dit programma is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gerichte training voor opstaan en lopen. Daarnaast geeft het programma u meer zelfvertrouwen.

Deze cursus In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven (RIVM/CGL) en is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt dat ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

Voor wie is dit programma geschikt?

Het programma In Balans is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico, die onzeker zijn tijdens het lopen en bang zijn om te vallen of al eens gevallen zijn. Lopen met rollator is geen probleem voor deelname aan het programma.

Let op: In Balans wordt op dit moment alleen aangeboden in de regio Oldenzaal.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden, kosten en vergoeding voor dit programma, neemt u dan contact op met geriatrie fysiotherapeut Sophie Olde Scholtenhuis via telefoonnummer 06 – 825 07 103 of per e-mail: s.oldescholtenhuis@zorggroepsintmaarten.nl

Deel of print