Muziektherapie: de onvoorstelbare kracht van muziek voor mensen met dementie

Woont u of uw naaste in één van onze verpleeghuizen met dementie? Dan behoort muziektherapie tot de mogelijkheden. Muziek spreekt andere gebieden in de hersenen aan dan het gesproken woord. Hierdoor komt contact vaak beter tot stand.

Muziektherapie stimuleert het brein van cliënten met dementie

Bijna iedereen kent wel het gegeven dat een bepaald lied je doet denken aan een gebeurtenis. De liedjes die je moeder vroeger voor je zong, het lied dat je doet denken aan je eerste grote liefde. Muziek heeft de eigenschap dat ze kan werken als een code, een sleutel die bepaalde gebieden in de hersenen weer toegankelijk maken en het brein van mensen met dementie prikkelt. Volgens muziektherapeut Karin Dunhof is de kracht van muziek dan ook niet te onderschatten: “Iedereen heeft wel een speciaal lied dat je onmiddellijk doet denken aan een bijzondere gebeurtenis in je leven: een feest, ontmoeting of een afscheid. Vaak voel je de emoties die bij deze gebeurtenis  horen. Muziektherapie maakt onder andere gebruik van deze bijzondere eigenschap van muziek”, aldus Dunhof.

I-pods

Muziektherapie bij Zorggroep Sint MaartenNaast de oeroude gitaar zijn er tegenwoordig door de technologische vooruitgang veel meer manieren bijgekomen op het gebied van muziektherapie. “Zo hebben we drie jaar geleden binnen Zorggroep Sint Maarten besloten om I-pods aan te bieden aan dementerende cliënten met hierop hun eigen favoriete muziek. Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie die luisteren naar muziek van hun voorkeur meer welzijn ervaren.”

Voor wie is muziektherapie bedoeld

Mensen met dementie die in een van de locaties van Zorggroep Sint Maarten verblijven kunnen gebruik maken van muziektherapie. We bieden geen muziektherapie in de eerste lijn.

Vragen of direct een afspraak maken?

Muziektherapeut Karin Dunhof bespreekt graag met u de mogelijkheden. Het contactformulier invullen mag natuurlijk ook. We proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Muziektherapeut Zorggroep Sint Maarten
Neem voor meer informatie contact op met:
Karin Dunhof, Muziektherapeut (Via Behandelcentrum)
Telefoonnummer: 088 – 000 52 05

Contactformulier Muziektherapie

 

 

Deel of print