“Belangrijk dat mama er elke dag mooi uitziet”

— 31 mei 2024 —
Ada Linderhof (73), bewoonster van woonzorgcentrum Gereia in Oldenzaal, zit er tiptop bij. Vrolijke groene blouse, okergeel vestje. Dochter Ellen heeft haar kleding geselecteerd. “Kleine moeite en het ontlast de zorg.”

In haar kamer op de afdeling Fleerder Es trekt Ellen de kledingkast van haar moeder met een zwaai open. Aan de kleerhangers prijken allemaal complete setjes. Zelfs aan de bijpassende sieraden is gedacht. De aanblik heeft iets ontroerends, maar Ellen vindt het heel gewoon. “We vinden het belangrijk dat mama er elke dag mooi uitziet. Ze was vroeger voor ons altijd een heel zorgzame moeder. Op schooldagen zette ze onze fietsen alvast klaar, de gesmeerde boterhammen lagen op het aanrecht. Met daar bovenop vaak nog een munt om wat snoep te kopen. Nu zorgen wij zo goed mogelijk voor haar.”

Steentje bijdragen

Twee jaar geleden is Ada in Gereia gaan wonen. Het was een zware beslissing, vooral voor haar man Gerrit, die thuis alleen achterbleef. Maar ze zetten er met z’n allen de schouders onder. De zorg kan ook niet alles, weet de familie Linderhof. Ze zien hoe druk ze zijn. Dus probeert de hele familie een steentje bij te dragen. Gerrit kookt af en toe een lekkere stamppot of een pan macaroni voor de twintig bewoners van Fleerder Es. “Dat is geheel vrijblijvend. Ik doe dat als ik daar zelf zin in heb. Thuis bereid ik het grootste deel voor en dan maak ik het in Gereia af.”

Broodjes baklever
Soms maakt Gerrit ook, samen met kleindochter Jenal, broodjes baklever. Die delen ze daarna uit op de afdeling. Het jongste kleinkind Dayo trommelt regelmatig bewoners op om op in de huiskamer spelletjes te doen. Dochter Monique regelt voor haar ouders alle financiële en administratieve zaken.

Borreltje schenken
Als het even kan wast Ellen, schoonheidsspecialiste van beroep, de haren van haar moeder of helpt ze haar onder de douche. Ze gaat met haar naar de kapper en heeft een tijdlang de zorg op woensdagavonden geholpen. “Dan schonk ik een borreltje en zette wat lekkers voor de bewoners klaar. De laatste tijd lukt me dat niet elke week meer. Soms heb je gewoon een drukke periode in je privéleven. Daar is gelukkig ook alle begrip voor. Af en toe krijgen we een verzoek om hulp van de zorg. Als dat gebeurt is er altijd wel iemand van ons die even tijd heeft.”

Creativiteit ontdekt
Ada Linderhof is vol lof over de vele activiteiten die er in Gereia aangeboden worden. Ze bezoekt de kerk, gaat naar de gym, maakt wandelingen, viert carnaval en heeft er haar eigen creativiteit ontdekt. “Ik heb leuke schilderijtjes gemaakt, eentje met twee dikke dames en eentje met een rode kater. Het is hier gewoon heelfijn!”, zegt ze tevreden.

Deel of print