“De kleine geluksmomenten, daar gaat het om”

–7 december 2022–
Vrijwilligers zijn voor de cliënten en medewerkers van Zorggroep Sint Maarten van grote betekenis. Dit geldt ook voor echtpaar Annie en Wim Stege uit Deurningen. “We zorgen voor een beetje vertier voor de mensen”, zegt Annie. “Een glimlach is ons heel veel waard.”

Hun gezichten zijn inmiddels bekend. Annie is al veertien jaar lang vrijwilliger bij de dagbesteding en in het restaurant. Wim rijdt al een jaar of acht op de rolstoelbus. Daarnaast vergezelt hij bewoners van Zorggroep Sint Maarten op de duo- of rolstoelfiets.

Andere invulling

Wim: “Na mijn pensioen wilde ik een andere invulling aan mijn dagen geven. Ik was altijd al een fanatieke fietser, dit ligt me dus heel goed. Op zo’n fiets kom je vanzelf in gesprek. En het mooie is dat alle mensen een verhaal hebben. Ook met mensen met dementie is zo’n fietstocht heel mooi. Ze herkennen de omgeving of vertellen dat ze in ‘dat huis’ hebben gewoond. Ze zeggen misschien niet zoveel, maar je ziet wel hun reacties.”

De buitenwereld naar binnen

Ook Annie wilde graag iets betekenen nadat het werk bij haar broer op de kwekerij te zwaar werd. Na al die jaren vindt ze het nog steeds geweldig om vrijwilligerswerk te doen. “Het omgaan met deze mensen is prachtig. Je haalt ze toch even uit de sleur van de dag. Je kunt de eenzaamheid een beetje opheffen. Het is geweldig mooi om een gesprek op gang te kunnen brengen. Wij brengen de buitenwereld een beetje naar binnen voor deze mensen. Daar leunen ze ook echt op.”

Overal welkom

Wim: “Op alle locaties van Zorggroep Sint Maarten voel je gewoon dat je heel erg welkom bent. Zowel bij bewoners als bij medewerkers. Als we iets nodig hebben, wordt het meteen geregeld. En ook een simpel praatje wordt gewaardeerd. Soms loop ik zomaar even bij iemand binnen. Die kleine momenten, die glimlach, daar doen we het nog altijd voor.” Annie: “De mensen zijn heel dankbaar. En juist daarom willen we dit nog heel lang blijven doen.”


Ook het verschil maken in het leven van een ander?

Wil je ook graag echt het verschil maken in het leven van een ander? Word dan vrijwilliger bij Zorggroep Sint Maarten. Als vrijwilliger ben je van onschatbare waarde voor onze bewoners. Daarnaast biedt het jezelf een prachtige mogelijkheid je talent en leven te delen met een ander. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een helpende hand en een luisterend oor voor onze bewoners willen zijn. Meer weten? Bekijk dan de vrijwilligerspagina’s op onze website.

Deel of print