“De waarde van het verleden”

–7 november 2022–
Met enige regelmaat laat Mario van Hees, manager woonzorgcentrum Gudula in Lochem, in een blog zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in de ouderenzorg. Deze keer rond de centrale vraag: wat kunnen we leren van het verleden als we kijken naar het werken in de ouderenzorg.

“Ik werk sinds kort bij Zorggroep Sint Maarten. Om kennis te maken met ons Centraal Bureau was ik laatst een gehele dag in Denekamp. Hier kwam ik in contact met de geschiedenis van de Zorggroep en zag ik de nonnen aan het werk om de zusters op leeftijd te begeleiden.

Deze ontmoeting bracht me terug in de tijd en hielp me om weer te zien hoe de zorg voor ouderen in ons mooie land ooit is begonnen. Vanuit een sterk geloof dat elke mens recht heeft op zorg is de ouderenzorg opgestart vanuit de kerken en geloofsgemeenschappen in ons land. Niemand had toen nog gehoord van een diploma of van bevoegd en bekwaam, de zorg werd verleend vanuit barmhartigheid.

In deze tijd dat er een schreeuwend tekort is aan professionals en we ons moeten voorbereiden dat dit de komende jaren niet anders gaat worden, helpt het ons om terug te keren na de basis die de zusters ooit hebben gelegd. Kunnen we leren van hun wijze lessen dat goede zorg vooral vraagt om aandacht voor de mens en hun geschiedenis, dat goede zorg niet vraagt om een diploma maar om de kunde om het kunnen zorgen voor een fijne dag.

Als we in Nederland ons eens gaan richten op de positieve punten vanuit onze geschiedenis en het heden en deze samenbrengen tot een nieuwe werkelijkheid, doen we dan geen recht aan onze ouderen: het zorgen voor een fijne dag waarin iedereen ongeacht zijn achtergrond recht heeft op hetzelfde. Een wereld waarin het niet uitmaakt waar je bed heeft gestaan of hoeveel euro’s je op je bankrekening hebt staan, iedereen heeft recht op een fijne dag.

Zelf zal ik de komende periode samen met mijn collega’s in Gudula gaan kijken hoe we ons kunnen voorbereiden op bovenstaande uitgangspunten, hoe maken we stappen om samen met familie, zorgprofessionals, vrijwilligers en collega’s te werken vanuit de intrinsieke motivatie dat iedereen een fijne dag verdient.  Ons “geheim” is dat we het samen gaan doen met het uitgangspunt dat bewoners en medewerkers samen op 1 staan.

Wil je ons komen ondersteunen of heb je zelf goede ideeën dan ben je van harte welkom om aan te schuiven en het samen met ons te doen, want de zusters hebben ons laten zien dat wie je bent belangrijker is dan welk diploma je hebt.”

 

Deel of print