“Een jaar verder”

— 26 juli 2023–
Met enige regelmaat laat Mario van Hees, manager woonzorgcentrum Gudula in Lochem, in een blog zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in de ouderenzorg. Deze keer blikt hij terug op zijn eerste jaar als manager bij Gudula.

“Ineens ben ik al weer een jaar werkzaam voor Zorggroep Sint Maarten. Zoals ik het schrijf voelt het ook, het jaar in Gudula is namelijk letterlijk voorbij gevlogen.

Juli 2022 startte ik in een hectische periode, het eerste doel was om samen met de teams de zomer door te komen en natuurlijk om kennis te maken met al die toppers die elke dag hun best deden om onze bewoners zo goed mogelijk te begeleiden. Juist kennismaken in zo’n hectische periode maakt dat je mensen snel leert kennen en door het meelopen met de teams zag ik meteen de knelpunten die door iedereen benoemd werden.

Na de zomer kon ik ook gaan beginnen om samen met de teams te kijken hoe ze de regie weer terug konden nemen over hun eigen werk, eigenlijk klinkt dit heel vreemd, maar ik denk dat veel collega’s in de zorg dit gevoel wel herkennen, door hectiek, afwezigheid van duidelijkheid en het ontbreken van kaders wordt alles letterlijk los zand.

Nu een jaar verder kan ik ook niet anders dan trots zijn. Collega’s stellen weer vragen, zijn kritisch en handelen steeds meer vanuit hun eigen professie. We zijn er nog echt niet, maar de basis is gelegd en de regie wordt langzaam aan teruggenomen.

We zijn gestart met de voorbereiding voor de nieuwbouw, experimenteren samen met het anders indelen van teams en het meest belangrijke, gezamenlijk hebben we uitgesproken dat we er samen voor gaan.

Is het dan allemaal op en top en gaat er niks mis? Nee hoor, bij leren en het terugnemen van regie hoort ook dat we af en toe ons hoofd stoten en terug moeten komen op eerdere keuzes, maar zolang we het samen doen en elkaar de ruimte geven om te leren dan kan dit ook. Afgelopen periode hebben we hierdoor soms ook afscheid moeten nemen van collega’s. Eigen regie betekent soms ook dat collega’s keuzes maken om elders hun geluk te zoeken, hier tegenover staan gelukkig dan wel weer collega’s die soms terugkomen of nieuw bij ons starten.

We zitten nu weer midden in de zomer en jammer genoeg blijft deze periode ook dit jaar hectisch. Eerlijk gezegd hoort dit ook wel bij het werken in een woonzorgcentrum, alleen soms heb je toch de hoop dat het iets minder hectisch gaat worden.

Zelf sta ik nu ook voor mijn eigen zomervakantie, ik ga net zoals de collega’s die nu vakantie hebben even los komen van alle hectiek en samen met mijn gezin bijtanken. Eind augustus ben ik dan weer volledig opgeladen terug om samen verder te gaan bouwen aan de leukste plek om te wonen en te werken in Lochem.”

Deel of print