Elke dag tijd voor een dansje

–8 december 2023–

Merle Eefting, eerstejaars leerling verzorgende IG, heeft een bijzondere band met Mevrouw Snijders, bewoner van Gravenstate in Denekamp. Samen maken ze elke dag tijd voor een dansje.

Foto: Rikkert Harink

Als de deur van mevrouw Snijders kamer opengaat, zit ze rustig te breien. Op de achtergrond klinkt zacht muziek. Er verschijnt een lach om haar lippen als ze Merle ziet. “Kijk eens wat ik heb?”, zegt Merle en houdt haar telefoon omhoog. “Wij houden allebei wel van een dolletje. En van dansen”, legt ze uit. “Maar mevrouw Snijders is recent gevallen en heeft last van haar heup. We zullen dus moeten improviseren.”

Op een Spotify playlist heeft Merle alle liedjes die mevrouw Snijders leuk vindt gedownload. “Handig, dan heb ik de muziek altijd bij de hand, ook als we buiten even op een bankje gaan zitten.” Voorzichtig pakt ze de handen van mevrouw Snijders vast. Ze stralen en deinen mee op de klanken. “We moeten het vandaag maar even doen met wat ze kan”, stelt Merle nuchter vast.

Stemming kantelen

Merle weet precies wat de favoriete liedjes van mevrouw Snijders zijn. Het duurt maar even of de Duitse schlager ‘Ich bin wie du’ schalt door de kamer. Mevrouw Snijders wordt zichtbaar vrolijk van de muziek van Helene Fischer en van Marianne Rosenberg. “Dat is het mooie van muziek, hè”, zegt Merle. “Muziek kan je stemming laten kantelen. Als ik een lach op haar gezicht zie, ben ik blij.”

Zelf kreeg Merle muziek met de paplepel ingegoten. “Vooral door mijn oma. Ze leeft niet meer, maar vroeger zette ik elk weekend krulspelden bij haar. Dan deed oma de radio aan en zongen we samen gezellig mee. Daar is het zaadje geplant.” Mevrouw Snijders vertelt dat ze uit een muzikale familie komt. “Er waren destijds vier broers die samen het Noord Twents broedergezelschap vormden. Ik ging vaak naar optredens. En ook naar dansgelegenheden in Oldenzaal, zoals Kothman en Pleijhuis.”

Vrolijke boel

Dat muziek voor verbinding zorgt had Merle al snel door. Ze werkt nu iets langer dan een jaar in Gravenstate en het bevalt haar uitstekend. Vooral als ze ziet hoe mensen kunnen opbloeien als er muziek klinkt. “Laatst zette ik met een mannelijke bewoner het liedje ‘Meisjes met rode haren’ in. En ineens haakten anderen spontaan in. Zelfs een bezoeker bleef staan om mee te zingen. Het werd een vrolijke boel. Prachtig dat dit zo spontaan kan ontstaan!”

Interne opleiding

Merle Eefting volgt de Educared opleiding: een verkorte en flexibele opleiding, waar studenten werken en leren tegelijk. Ieder in zijn of haar eigen tempo. Eén keer per week komt een leraar naar Gravenstate om Merle te begeleiden en te coachen

Deel of print