Gerrit en Marie voelen zich thuis in hun eigen stad

–29 april 2022–
Ze wonen nog niet zo lang in woonzorgcentrum Gudula, maar Gerrit (84) en Marie Barink (80) voelen zich er helemaal thuis. Zodra het weer een beetje meewerkt, gaan ze naar buiten. Ook deze ochtend. ‘Mogge!’, roept een man die langsfietst en zwaait. Het echtpaar zwaait uitbundig terug.

“We leren allemaal nieuwe mensen kennen”

Het echtpaar Barink geniet erg van deze ontmoetingen, want ze voelden zich eerlijk gezegd een beetje eenzaam in hun vorige onderkomen. “We woonden in een flat en zagen alleen maar daken. Nu hebben we veel meer mensen om ons heen en leren we ook allemaal nieuwe mensen kennen. Ik doe elke avond mee met rummikub”, vertelt Marie. “Ja, dan ben ik je ineens kwijt’, grapt Gerrit. Ze voelen zich echte Lochemers, ook al is Gerrit in Vorden geboren. “Maar inmiddels woon ik al 60 jaar in Lochem. Als we een rondje door de stad lopen, naar de supermarkt of naar de Hema, dan komen we veel mensen tegen die we kennen”, zegt hij. Gerrit komt oorspronkelijk van de boer. Hij is een echt buitenmens en niet bang voor een beetje kou. “Dat komt door vroeger. Ik moest drie kwartier lopen voordat ik in Vorden op m’n school was. Oók in ijskoude winters. En op zondag nog eens naar de zondagschool. Later zette ik m’n pet op en bracht ik melkbussen naar de fabriek in Vorden.”

Van alle markten thuis

In Lochem werkte Gerrit onder meer 40 jaar bij de gemeente. Hij was van alle markten thuis. Hij werd aangesteld als chauffeur, maar werd ook ingezet om met de zeis sloten te maaien. Dat kon hij als als de beste. Hij ging soms ook met de stratenmakers mee en stond dan aan de schop. Maar het liefst vertrok hij met zijn DAF naar Winterswijk om keien en zand op te halen. En als hij dan rond half zes thuiskwam, had Marie het eten klaar. “Ze kon heel goed koken hoor!”

Genieten

Marie zorgde voor het gezin met vier kinderen. “Toen onze kinderen klein waren hebben we er heel wat afgefietst in Lochem en omgeving. We fietsten graag richting de buurtschap Zwiep. Prachtig daar”, zegt Marie. Ze vertelt dat ze onlangs nog is mee geweest met een fietstocht met een riksja, een maatschappelijk initiatief tegen vereenzaming waar Gudula bij betrokken is. “Een mooie route over binnenwegen. Ik heb daar enorm van genoten.” Ze geniet ook als één van de tien kleinkinderen onverwachts binnenvalt. ‘Zó gezellig. Laatst vroeg één van hen: oma, zullen we, net als vroeger, naar de markt gaan om stroopwafels te kopen? Geweldig vind ik dat!

Draai helemaal gevonden

Gerrit en Marie hebben hun draai in Gudula helemaal gevonden. Ze voelen zich thuis in het centrum van hun eigen stad, waar ze veel sociale contacten hebben. Gerrit was onder meer voorzitter van de Nederlandse Touwtrekbond Gewest Oost. En bij muziekvereniging Advendo Lochem bespeelde hij de trompet en later de hoorn. ‘Het was dan ook een feest van herkenning toen het gelegenheidsorkest De Koolhazen, bestaande uit leden van Advendo, een optreden bij Gudula verzorgden. Het is een voordeel als je in je eigen stad kunt blijven wonen waar je veel mensen kent’, vindt het echtpaar. ‘Er zijn inmiddels ook al twee oude buurvrouwen langs geweest.’


Meer weten over wonen bij Zorggroep Sint Maarten?
Zorggroep Sint Maarten vindt dat ieder mens waardevol is en recht heeft op zorg, liefde en aandacht. We richten ons voorbij de zorg op een betekenisvol leven, waarbij we uitgaan van wat mensen nog wel kunnen. Elke dag opnieuw gaan we uit van de kracht van mensen, hun mogelijkheden en hun talent. En van de kracht van delen. Deel je leven vormt daarbij het uitgangspunt: we kiezen er bewust voor ons leven te delen met anderen omdat we beseffen en ervaren hoe waardevol dat is. Een gedeeld leven is een gelukkiger leven. Lees meer over de diverse woonmogelijkheden bij Zorggroep Sint Maarten

Deel of print