Jong plus oud is een heleboel vrolijke energie

–17 juni 2022–
Leerlingen van het Zupthense Eligant Lyceum en woonzorgcentrum de Polbeek hebben de handen wederom ineengeslagen voor een Blikopener, een project van Educatiepunt Zutphen, waarbij leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op een uitdagende manier kennismaken met techniek en zorg. “De Blikopeners zijn van waarde voor mij en mijn collega’s om eens vanuit een ander perspectief te kijken. Frisse ideeën en soms oude ideeën waarvan je denkt oh ja, dat kan nog steeds. En voor bewoners is het gewoon heel erg leuk om met jongelui in gesprek te gaan”, vertelt vrijwilligerscoördinator Irma Mulder. 

Verschillende bewoners van de Polbeek willen graag meer contact met mensen in hun omgeving. De medewerkers van de Polbeek helpen daar natuurlijk graag bij, maar zijn ook nieuwsgierig naar ideeën van leerlingen van het Eligant Lyceum daarover.  Onder de bezielde leiding van Sandra Mors, decaan bij het Eligant, heeft een werkgroep met leerkrachten de Blikopener uitgewerkt.

De afgelopen weken hebben de leerlingen in kleine groepjes een eigen onderzoeksvraag geformuleerd, onderzoek gedaan, ouderen geïnterviewd, mogelijke samenwerkingspartners gesproken en met hun groepje mooie presentaties gemaakt. Bij de Polbeek konden zij terecht via vrijwilligerscoördinator Irma Mulder. Zij ziet overal kansen, begrijpt hoe leerlingen denken en enthousiasmeert haar collega’s die dan ook heel betrokken zijn geraakt. Zij hebben hun ideeën gepresenteerd in de klas en samen is bepaald welke leerlingen naar de Polbeek zouden gaan om ze daar te presenteren.

Vrolijke energie

En zo kwam het dat op dinsdag 7 juni jl. een heleboel vrolijke energie binnenkwam bij de Polbeek. De leerlingen vertelden vol enthousiasme over de ideeën die zij hadden. Van het samen maken van focacciabroden tot knuffelen bij de kinderboerderij, bloemen plukken en daar bloemstukken van maken, wandelen met jongeren uit de buurt, tot het inzetten van een computerkastje dat met één druk op de knop belt met een contactpersoon in de telefoonlijst van de oudere.

Leuke gesprekken

Vooral na de presentaties ontstonden leuke gesprekken tussen de leerlingen, de bewoners en medewerkers van de Polbeek. Bewonderende blikken toen bleek dat de jongens die het bel-kastje hadden bedacht dit ook echt zouden kunnen maken! Blije gezichten van leerlingen door de enthousiaste reacties van de bewoners. Op de vraag van een medewerkster van de Polbeek of leerlingen ook zelf mee zouden willen doen aan de activiteiten die zij hadden bedacht, knikten de leerlingen enthousiast. Het leuke bij het Eligant Lyceum is dat je als leerling ook als stage volgend jaar of als profielwerkstuk jouw ideeën tot uitvoering kan brengen, zo geef je dus je eigen onderwijs vorm. En dat de leerlingen van harte welkom zijn om in de zomer een centje bij te verdienen met ondersteunende werkzaamheden hadden ze al helemaal niet verwacht! Zo kunnen ze straks helemaal goed ervaren hoe veelzijdig werken in de zorg kan zijn!

Ander perspectief

Leerling Mijnke Gerritzen over haar ervaring:  “De sfeer in de Polbeek was veel ‘lichter’ en vrolijker dan ik had verwacht!” Irma Mulder, vrijwilligerscoördinator: “De Blikopeners zijn van waarde voor mij en mijn collega’s om eens vanuit een ander perspectief te kijken. Frisse ideeën en soms oude ideeën waarvan je denkt oh ja, dat kan nog steeds. En voor bewoners is het gewoon heel erg leuk om met jongelui in gesprek te gaan, dat wakkert ook weer iets aan waar ze dan over kunnen vertellen.”

Vervolg

Kortom: er zijn enorm veel kansen om deze Blikopener een vervolg te geven voor de leerlingen. Ieder op een eigen manier, vanuit de eigen motivatie en talenten. Volgend jaar gaan de Polbeek en het Eligant Lyceum samen een nieuw Blikopener-project organiseren rondom een nieuw thema. Wij kijken er nu al naar uit!


Over Blikopeners
Blikopeners zijn projecten waarbij leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs op een uitdagende manier kennismaken met techniek en zorg. De projecten worden gecoördineerd door Educatiepunt in Zutphen en Apeldoorn en worden gefinancierd door de provincie Gelderland. Je leest er meer over op de website van Educatiepunt.

Bron:  Educatiepunt

Deel of print