Kookadvies kraanwater regio’s Oldenzaal en Losser opgeheven

–update 19 september 2021– 
Het kookadvies voor de 26.000 gegevens huishouders in de gemeenten Oldenzaal en Losser (en een klein deel van Dinkelland) is sinds zondagavond opgeheven, zo laat Vitens weten. Het water kan per direct weer gewoon rechtstreeks uit de kraan worden gedronken, zonder dit te koken. 

— update 17 september 2021–

Vitens gaat ervan uit dat het kookadvies van het drinkwater nog tot en met zondag duurt. Indien het met ingang van maandag kan worden opgeheven laat Vitens dat zondag aan het einde van de middag weten.

–update 14 september 2021–
Waterbedrijf  Vitens heeft in verband met een aangetroffen vervuiling in de waterleiding wederom tot nader orde een kookadvies afgegeven voor 26.000 huishoudens in de gemeenten Oldenzaal en Losser.

In een e-mail aan alle gebruikers laat Vitens weten dat het tijdens de laatste controle vandaag een zeer lage hoeveelheid enterococ heeft gevonden. Daarom geven ze helaas opnieuw een kookadvies. “Want ook al gaat het dit keer om een zeer minimale hoeveelheid, we willen met alle mogelijke zekerheid kunnen zeggen dat er geen bacteriën meer in het drinkwater zitten”, zo laat Vitens weten.

Drinkwater 3 minuten koken
In genoemde regio’s geldt wederom dat het drinkwater tot nader orde drie minuten gekookt moet worden voordat het geconsumeerd kan worden. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, tandenpoetsen en het bereiden van maaltijden.

Ook de koffiezetapparaten op onze locaties en dagbestedingen die direct zijn gekoppeld aan een watertoevoer kunnen tot nader orde niet gebruikt worden.

Wat te doen?

  • Kook het kraanwater drie minuten in een pan of fluitketel (dus niet in een waterkoker)
  • Gebruik water uit flessen
  • Douchen, in bad gaan en de wc doorspoelen kan wel gewoon

Wat doet Vitens om het probleem te verhelpen?
Vitens laat weten met spoed een installatie in het systeem te bouwen. Deze doodt eventuele bacteriën voordat het water het leidingnet in gaat. Tegelijkertijd wordt het drinkwaterreservoir nogmaals grondig gereinigd. Dit gaat enkele dagen duren. Zolang geldt in ieder geval het kookadvies.

–update 10 september 2021–
Waterbedrijf heeft deze vrijdagmiddag laten weten dat het kookadvies voor de regio Oldenzaal, De Lutte, Losser en omstreken is opgeheven. Dat betekent dat het kraanwater voor consumptie niet langer drie minuten gekookt hoeft te worden. Vrijdagmiddag kwamen de laatste definitieve testresultaten binnen. Deze lieten zien dat er geen enterococcen en E. coli bacteriën meer in het drinkwater zitten. Het water is dus weer volledig veilig om te drinken, zo laat Vitens weten op haar website.

–update 9 september 2021–
Het kookadvies voor de regio Oldenzaal, De Lutte, Losser en omstreken wordt opnieuw verlengd in ieder geval tot en met zaterdag 11 september. Vitens werkt hard om de kleine hoeveelheid bacteriën nog uit het water te krijgen.

–update 7 september 2021–
Vitens is nog druk met het schoonmaken en testen van het water. De problemen houden in elk geval nog tot donderdag aan.

RTV Oost heeft hier in haar nieuwsuitzending van dinsdag 7 september aandacht aan geschonken (vanaf minuut 3:30) Naast een interview met Vitens en het MST is de verslaggever ook bij Maartens-Stede in Losser geweest. Regiomanager Giovanni Oddo heeft ze te woord gestaan en ook een bewoner heeft verteld hoe ze met het waterprobleem omgaat.

–3 september 2021–
Van waterbedrijf Vitens hebben we het bericht ontvangen dat tijdens hun reguliere controles is gebleken dat in het drinkwater in Oldenzaal en omstreken een lichte verontreiniging met E-coli en enterococcen is aangetroffen. Deze bacterie komt overal in het milieu voor, maar mag natuurlijk niet voorkomen in het drinkwater. Deze verontreiniging heeft ook gevolgen voor onze locaties en dagbestedingen in de regio’s Oldenzaal en Losser (inclusief de Lutte). In deze regio’s gelden tot nader orde de volgende maatregelen:

Drinkwater 3 minuten koken
In genoemde regio’s geldt dat het drinkwater tot nader orde drie minuten gekookt moet worden voordat het geconsumeerd kan worden. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, tandenpoetsen en het bereiden van maaltijden.

Ook de koffiezetapparaten op onze locaties en dagbestedingen die direct zijn gekoppeld aan een watertoevoer kunnen tot nader orde niet gebruikt worden.

Wat te doen?

  • Kook het kraanwater drie minuten in een pan of fluitketel (dus niet in een waterkoker)
  • Gebruik water uit flessen
  • Douchen, in bad gaan en de wc doorspoelen kan wel gewoon

Het vervolg
Genoemde maatregelen gelden zoals gezegd tot nader orde. Vitens voert momenteel actief werkzaamheden uit om het probleem te verhelpen. Binnen onze locaties worden uiteraard tot die de benodigde voorzorgsmaatregelen getroffen om met deze situatie om te gaan.

Deel of print