Kramen bij je dochter

De maand mei wordt ook wel de bloeimaand genoemd. Het is de maand van de belofte. Wilma van Tongeren (59), kraamverzorgster bij Maartje, heeft al heel veel kinderen ter wereld geholpen. maar de kraamtijd bij haar eigen kleinzoon Sten was het afgelopen jaar toch wel heel speciaal.

‘Ik was 19 jaar toen ik kraamverzorgster werd. Met de wetenschap van nu kan ik zeggen dat het een prachtig beroep is. Als de weeën beginnen, ben je er als kraamverzorgster vaak als eerste bij. Zo mooi om te zien dat er niet alleen een baby, maar óók een vader en moeder geboren worden! Het is geweldig om kersverse ouders zelfvertrouwen mee te geven. Ze denken altijd dat de baby honger heeft als ie huilt. Dan leg ik uit dat hij dicht bij mama wil zijn en wil knuffelen. Waarom denk je dat moeders in derdewereldlanden hun baby altijd op de rug dragen? Dat is niet voor niks! Zij staan veel dichter bij de natuur dan wij.

Ik heb zelf zes kinderen gekregen en ben 20 jaar uit het vak geweest om mijn eigen kinderen groot te brengen. Toen ik mijn werk als kraamverzorgster weer op kon pakken, ben ik bij Maartje begonnen. Vorig jaar kochten mijn dochter Kim en haar man Arjan een huis dat flink verbouwd moest worden. Ze woonden daarom een half jaar bij ons in huis. Kim voelde zich vaak niet lekker, maar ik heb daar helemaal niks van gemerkt. Ze bleek zwanger te zijn! Kim en Arjan vroegen al heel snel: wil jij onze kraamverzorgster zijn? En dat wilde ik maar al te graag.

Toen mijn kleinzoon Sten werd geboren kon ik, vanwege de corona uitbraak, niet bij de bevalling zijn. Hij diende zich vier weken te vroeg aan en werd in het ziekenhuis geboren. Na twee dagen kwam hij thuis en kon mijn werk als kraamverzorgster beginnen. Als ik ’s morgens bij het jonge gezin kwam, waren er wel tien vragen. Sten bleef niet goed op temperatuur. Ik heb hen uitgelegd dat dat komt omdat hij eigenlijk nog in de buik van z’n moeder hoorde te zitten. Sten heeft een maand lang twee kruiken in z’n bedje gehad en toen ging het goed.

Het is bijzonder om je dochter in die eerste periode te mogen leren hoe ze met je kleinkind om moet gaan. En het is óók bijzonder om voor je pasgeboren kleinkind te mogen zorgen. Normaal stopt die aandacht van de kraamverzorgster na acht dagen, maar Sten blijf ik natuurlijk m’n hele leven volgen.’

Deel of print