
“Meer zelfstandigheid en structuur dankzij de sprekende klok”
–26 maart 2025–
Als wijkverpleegkundige, wondverpleegkundige én techambassadeur zet Lisa Rekers zich vol enthousiasme in om technologie een plek te geven in de zorg. Een van de nieuwste hulpmiddelen die ze inzet, is de drukknopklok – een uitkomst voor cliënten met een visuele beperking.
“Cliënten die slechtziend zijn kunnen vaak de tijd niet goed aflezen op een klok of horloge,” vertelt Lisa. “De Nederlandssprekende drukknopklok is dan een mooie oplossing. Met één druk op de grote blauwe knop horen cliënten hoe laat het is. Als je twee keer drukt, hoor je ook de dag en datum. Dit geeft cliënten weer grip op hun dag, wat vooral belangrijk is voor mensen met geheugenproblematiek.”
De klok geeft cliënten niet alleen duidelijkheid, maar ook hun zelfstandigheid terug. “Veel mensen voelen zich onzeker omdat ze door hun visuele beperking niet alles meer zelf kunnen. Met deze klok krijgen ze de regie over hun dag- en nachtstructuur weer in eigen handen.”
Herinneringen op maat
Naast de drukknopklok is er ook de BBrain sprekende klok. Dit hulpmiddel is net wat uitgebreider. Er kunnen twintig vooraf ingestelde herinneringsberichten worden ingesteld om uitgesproken te worden. “We zetten de kalenderklok veelal in bij cliënten die naar de dagbesteding gaan,” legt Lisa uit. “We stellen bijvoorbeeld een herinnering in dat de taxi over vijf minuten aankomt. Zo heeft de cliënt nog even rustig de tijd om zijn jas aan te trekken. Ook is het ideaal om in te zetten voor een herinnering om te drinken of medicatie in te nemen.” Ook familieleden kunnen herinneringen instellen. “Bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap om te laten weten dat er op woensdagochtend iemand op de koffie komt.”