“Mijn nieuwe/oude blog”

Met enige regelmaat laat Mario van Hees, manager woonzorgcentrum Gudula in Lochem, in een blog zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in de ouderenzorg. In zijn eerste blog voor de Zorggroep deelt hij zijn ervaringen tijdens de eerste maanden in Gudula en de uitdagingen voor de komende periode.

“Beste lezers, daar ben ik weer, het is een paar maand stil geweest omdat ik zelf heb genoten van mijn zomervakantie, maar ook omdat ik in juli ben gestart in Gudula, een woonzorgcentrum van Zorggroep Sint Maarten in Lochem.

Vanuit mijn oude werkplek was – en dat moet ik toch eerlijk toegeven – het even wennen. Het gebouw is bijna 40 jaar oud, dus de appartementen zijn een stuk kleiner. Gelukkig doet de sfeer die er heerst bij binnenkomst, voorstaande al snel weer vergeten.

Ik trof in Lochem een ontzettend enthousiaste groep collega’s aan die de afgelopen periode keihard heeft gewerkt om alle diensten in te vullen. Zonder hen hadden de bewoners het ook niet zo goed gehad zoals ze het nu hebben. Ik wil mijn blog dus ook starten met een groot compliment aan deze zorgkanjers.

Al snel kwam ik erachter dat in Gudula hetzelfde speelde als overal in de zorg. Collega’s zijn erg goed in het zorgen voor en met de bewoners, alleen vergeten met grote regelmaat dat er voor hen ook aandacht nodig is. Mijn collega en ik zijn dus gestart met het afschalen van zorg. Diensten die open bleven staan hebben we in samenspraak met de teams laten vervallen, want hoe frustrerend is het wel niet dat je hier elke dag mee geconfronteerd wordt. Ook hebben we samen gekeken welke hulpmiddelen op korte termijn ervoor kunnen zorgen dat het werk makkelijker gedaan kan worden. Denk hierbij niet aan hoogdravende zaken, een extra medicatiekar doet soms al wonderen.

Hoewel we op dit moment bijna door de zomer heen zijn, blijft het probleem van openstaande diensten bestaan. Dit is mijns inziens dan ook een situatie die ook echt niet heel veel beter meer gaat worden. We zullen daarom met elkaar moeten gaan kijken hoe we ons zo goed mogelijk aan kunnen passen aan de nieuwe realiteit.  We gaan daarom met bewoners, familie en collega’s om tafel om samen te kijken hoe we de uitdagingen van de toekomst het hoofd kunnen bieden en tegelijkertijd het werk makkelijk en vooral ook leuker kunnen maken.

Dit zijn de vraagstukken die we de komende tijd samen gaan oppakken. Vraagstukken die alleen samen zijn op te lossen, want binnen Zorggroep Sint Maarten en in Gudula delen wij ons leven en genieten we van de mooie en verdrietige momenten en pakken we samen de handschoen op als uitdagingen ons tegemoet treden.

Ik hoop de komende periode jullie vanuit de zijlijn weer mee te nemen en mocht je nieuwsgierig zijn, wees welkom in ons prachtige woonzorgcentrum Gudula en kom gerust een kopje koffie halen.”

 

Deel of print