Ontmoetingsgroep voor jonge mensen met dementie in Oldenzaal

–12 april 2022–
Speciaal voor mensen die op jonge leeftijd de diagnose dementie krijgen, start Zorggroep Sint Maarten een ontmoetingsgroep bij Rouwhorst Zalencentrum in Oldenzaal. Met ingang van maandag 25 april 2022 kan men hier wekelijks van 13:00 tot 16:00 uur terecht om ervaringen uit te wisselen.

Grote impact

Dementie wordt doorgaans in een adem genoemd met ouderdom. Dat is gezien de aantallen ook niet zo gek. Veruit het grootste deel van de naar schatting 290.000 mensen met een vorm van dementie is ouder dan 65 jaar. Toch zijn er in Nederland zo’n 15.000 mensen met dementie jonger dan 65 jaar. “Dat heeft een grote impact omdat men vaak nog volop in het leven staat”, vertelt casemanager dementie Marlies Woolderink. “Vaak hebben deze mensen nog een baan, thuiswonende kinderen en een actief sociaal leven.”

Herkennen signalen

Waar bij oudere mensen dementie vaak begint met geheugenverlies, ligt dit bij dementie op jonge leeftijd (meestal begint dit tussen de 40 en 65 jaar) doorgaans anders. “Bij hen begint dementie vaak met veranderingen in het gedrag of in de rol binnen de relatie. Ook veranderingen in het spreken of het functioneren op het werken vallen opeens op”, aldus collega casemanager Ursula Groeneveld. “Vaak is dementie dan niet het eerste waar je aan denkt. Er wordt eerder gezocht in de richting van een depressie, overspannenheid of relatieproblemen. Hierdoor slaat de behandeling vervolgens niet aan. Pas na een lang onderzoekstraject volgt dan de diagnose dementie.”

V.l.n.r. Ursula Groeneveld (casemanager dementie), Ilse Dierselhuis (casemanager dementie), Yvonne Wiegers (vrijwilliger) en Marlies Woolderink (casemanager dementie)

Gemoedelijke sfeer

Begrijpen en begrepen worden speelt dan ook een centrale rol tijdens de ontmoetingsgroep in Oldenzaal. “Samen met de bezoekers wordt een programma opgesteld voor die middag en worden bepaalde thema’s behandeld. We bieden een programma aan waar veel ruimte is voor eigen inbreng, vragen te stellen maar ook om ervaringen uit te wisselen. Met aandacht voor communicatie binnen een gemoedelijke sfeer”, aldus Marlies Woolderink.

De ontmoetingsgroep start op maandag 25 april 2022 en wordt wekelijks tussen 13:00 en 16:00 uur ondersteund door een casemanager van Zorggroep Sint Maarten en een vrijwilliger. De ontmoetingsgroep is gratis te bezoeken voor alle inwoners uit Twente. Een indicatie is niet nodig.

Meer weten?

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met casemanagers Marlies Woolderink (06 – 461 357 66) of Ursula Groenenveld (06 – 22 166 587).

 

 

 

 

 

 

 

Deel of print