Projectmedewerkers zetten technologie op de kaart

–26 april 2023–
Na het afronden van de scholing TechAmbassadeur bij de Technologie & Zorg Academie mag ze mag zichzelf meer dan ‘alleen’ wijkverpleegkundige noemen. Lisa Rekers is sinds april van dit jaar ook projectmedewerker zorgtechnologie bij Zorgroep Sint Maarten.

Cliënten in Ootmarsum hebben de afgelopen maanden een behoorlijk aantal technische snufjes mogen testen. Lisa Rekers is namelijk één van de acht projectmedewerkers zorgtechnologie van Zorggroep Sint Maarten. De projectmedewerkers zorgen er in hun werkgebied voor dat verpleegkundigen én cliënten vertrouwd raken met zorgtechnologie.

Dwaaldetectie

En dat zorgtechnologie werkt is duidelijk. “Laatst hadden we een stel dat palliatieve zorg nodig had”, legt Lisa uit. “Deze mensen wilden zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar helaas kreeg meneer een delier. Daardoor was hij heel onrustig. Mevrouw moest hem bijna iedere minuut in de gaten houden. Ze sliep zelfs op een matrasje op de grond naast hem, omdat ze het anders niet doorhad als hij uit bed ging.” In dit geval bood dwaaldetectie uitkomst: een polsbandje dat een melding geeft als iemand aan het dwalen is. “Dit gaf heel veel rust, ook voor de mantelzorger.”

HelpSoq

Een ander mooi voorbeeld van zorgtechnologie is de HelpSoq, een apparaat dat gebruikt wordt om compressiekousen aan te trekken bij cliënten. Lisa: “De HelpSoq voorkomt gedoe voor de verpleegkundigen én cliënten. Een van de testers gaf het apparaat het cijfer 10, omdat er niet meer aan zijn been werd getrokken. Verpleegkundigen ervan veel minder rugklachten bij het helpen aantrekken van kousen.”

Nog lang niet klaar

Bij een andere cliënt zorgde een energielamp voor opvallende resultaten. Lisa: “Deze mevrouw had al heel lang ieder jaar last van een winterdepressie. Na het gebruik van de lamp kwam ze me lachend tegemoet. De familie was enorm verbaasd, zij hadden in al die jaren al van alles geprobeerd.” Lisa is overigens nog lang niet klaar met onderzoeken. “Er zijn heel veel mooie opties. De Ocean Wave projector is bijvoorbeeld ideaal tijdens wondverzorging. Door projecties op het plafond zijn mensen toch even met hun gedachten ergens anders.”

Hulpkoffer

Op dit moment hebben wijkverpleegkundigen de beschikking over een hulpkoffer. Deze bevat hulpmiddelen, zoals de druppelbril om zelfstandig de ogen te druppelen. Lisa Rekers: “Het zou heel mooi zijn als de hulpkoffer in de toekomst ook technologische hulpmiddelen bevat. Denk bijvoorbeeld aan de sprekende klok, die ouderen met dementie kan helpen om zelfstandiger te zijn. Dat is voor veel mensen heel waardevol.”


 

Meer weten of uitproberen?

Wist u dat u de meeste technologische hulpmiddelen als cliënt van Zorggroep Sint Maarten kosteloos voor een periode van drie weken kunt uitproberen? Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u dit aangeven bij uw zorgverlener.  Werk je bij Zorggroep Sint Maarten en wil je een van onderstaande hulpmiddelen uittesten ten behoeve van een cliënt? Neem dan contact op met de medewerkers zorgtechnologie van jouw regio.

Bekijk hier het alfabetisch overzicht van de zorgtechnologie die we momenteel bij Zorggroep Sint Maarten inzetten.

 

Deel of print