Vrijwilligersbeleid Zorggroep Sint Maarten beloond met kwaliteitsonderscheiding

–28 november 2022–
De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft Zorggroep Sint Maarten het keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld toegekend. “Vrijwilligers bij Zorggroep Sint Maarten voelen zich gezien, gehoord en gewaardeerd. Ze voelen zich serieus genomen en ervaren vrijheid. Deze kwaliteitsonderscheiding is honderd procent verdiend”, aldus eindbeoordelaar Henriëtte Neuijen van de NOV in haar eindrapport. Afgelopen maandag werd het keurmerk uitgereikt bij woonzorgcentrum Gravenstate in Denekamp.

Het keurmerk van de NOV laat zien dat een organisatie structureel werkt aan goed vrijwilligersbeleid voor werving, ontwikkeling, veiligheid en werkplezier. Na uitgebreide interviews met vrijwilligers, vrijwilligerscoördinatoren en een analyse van het beleid concludeert de NOV dat vrijwilligers het bij de Zorggroep erg goed voor elkaar hebben. “Je ziet niet vaak zo’n professionele zorgorganisatie die door de hele organisatie heen erkent dat vrijwilligers belangrijk zijn en een echte aanwinst zijn voor bewoners en cliënten en daar ook consequenties in geld en middelen aan verbindt. Echt top”, aldus Neuijen.

Ruimte voor talenten
Ze waardeert in het bijzonder de ruimte die vrijwilligers krijgen om te laten zien waar ze zelf goed in zijn. “Als je talenten zoekt en niet vrijwilligers die precies in een strak omschreven functieprofiel passen, dan gebeurt er iets in je denken en verandert er iets in de organisatie. Er is bij Zorggroep Sint Maarten plek voor iedereen. Verschillende kwaliteiten en motivaties. Jong en oud”, aldus Neuijen die ook bijzonder is te spreken over de rol die vrijwilligerscoördinatoren spelen in de organisatie en in de begeleiding van vrijwilligers. “Hun leergierigheid en betrokkenheid is mooi om te zien.”

Kroon
“Dit is een prachtige kroon op het vele werk dat vele collega’s en vrijwilligers de afgelopen jaren hebben verzet om een toekomstbestendig vrijwilligersbeleid te ontwikkelen en implementeren”, vertelt Mariël Lammertink, projectleider van het projectteam Vrijwillige Inzet van Zorggroep Sint Maarten. Dit team is sinds 2019 bezig centraal, toekomstbestendig vrijwilligersbeleid te ontwikkelen. “We willen als organisatie beter toegerust zijn op toekomstige ontwikkelingen en vrijwilligers blijven boeien, binden en waarderen. Op deze manier kunnen we samen het verschil blijven maken voor onze cliënten en diens omgeving”, vertelt Mariël, die aangeeft dat binnen het project steeds goed is gekeken of de gemaakte afspraken goed passen bij zowel de Zorggroep als de vrijwilligers. Ze legt uit dat er de afgelopen periode onder andere een flinke slag is gemaakt in het faciliteren van vrijwilligers in hun kennis en kunde. “We vinden het belangrijk dat vrijwilligers het werk veilig en met plezier kunnen uitvoeren en medewerkers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Zo creëren we met elkaar een prettige en veilige omgeving voor cliënten.”

Stimulans
Mariël benadrukt dat de blik naar voren blijft gericht. “Dat we nu het Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld in ontvangst mogen nemen is niet alleen een erkenning dat we het binnen Zorggroep Sint Maarten goed geregeld hebben voor onze vrijwilligers maar tevens een stimulans om het beleid rondom vrijwilligers door te blijven ontwikkelen die past bij de maatschappelijke ontwikkelingen.”

Foto: het projectteam Vrijwillige inzet van Zorggroep Sint Maarten

Ook het verschil maken in het leven van een ander?

Wil je ook graag echt het verschil maken in het leven van een ander? Word dan vrijwilliger bij Zorggroep Sint Maarten. Als vrijwilliger ben je van onschatbare waarde voor onze bewoners. Daarnaast biedt het jezelf een prachtige mogelijkheid je talent en leven te delen met een ander. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een helpende hand en een luisterend oor voor onze bewoners willen zijn. Meer weten? Bekijk dan de vrijwilligerspagina’s op onze website.

Deel of print