“Waarom werken wij in de ouderenzorg?”

— 22 april 2024 —
Met enige regelmaat laat Mario van Hees, manager woonzorgcentrum Polbeek in Zutphen, in een blog zijn licht schijnen op het reilen en zeilen in de ouderenzorg. Deze keer over de vraag waarom hij eigenlijk werkt in de ouderenzorg.

“Een tijd geleden schreef ik een blog die ging over de waarde van het verleden. Tot mijn grote genoegen heb ik vorige week op de beleidsdag van onze Zorggroep kennis mogen maken met de Zusters van Denekamp.

Om 9 uur zat ik klaar, samen met mijn collega’s, de start van de dag werd verzorgd door 4 zusters die in Denekamp wonen en werken. Op een mooie, grappige maar vooral inspirerende manier namen ze ons mee naar de bestaansgeschiedenis van onze Zorggroep: 150 jaar geleden hebben de zusters het fundament gelegd voor de mooie organisatie.

Na hun opening hadden we een korte pauze. Deze was precies goed gepland en gaf mij de tijd om zelf tot bezinning komen. Gedachtes schoten door mijn hoofd: waarom werk ik eigenlijk in de ouderenzorg? Wat was ik onder de indruk van het verhaald van de zusters, maar vooral de gedachte dat ik nu onderdeel ben van een lange traditie die ontstaan is uit naastenliefde en barmhartigheid. Pff, dat kwam wel even binnen. De zusters gaven letterlijk hun stokje aan ons over, wij mochten hun werk voorzetten. Een groot geschenk, dat meteen ook zwaar weegt: 150 jaar geschiedenis die op je schouders komt.

Na een goede kop koffie en een momentje buiten voelde het geschenk iets minder zwaar en begreep ik wat ze ons gevraagd hadden. Wij hadden de eer om hun werk voor te zetten. Hierbij gaven ze ons ook het “waarom” mee, hoe mooi is dat.

Maar waarom werk ik nu in de ouderenzorg? Eigenlijk heeft dit een hele simpele reden: ik vind het belangrijk dat bewoners en collega’s een fijne dag hebben, heel simpel en niet hoog over. Ik deel graag mijn leven met andere mensen en vind dat de ouderen in Nederland in de laatste fase van hun leven een fijne dag verdienen. Zo sta ik ook in mijn werk als leidinggevende; als collega’s een fijne dag hebben dan hebben bewoners dit ook.

Later op de dag zijn we samen het “waarom” verder gaan bespreken. Niet als een vastomlijnd gegeven maar juist vanuit de simpele vraag, waarom willen ouderen bij ons wonen en nieuwe collega’s bij ons werken, wat doen we goed en wat kunnen we beter doen. Als iedereen nu denkt dat wij samen op deze dag het waarom hebben vastgesteld dan stel ik jullie teleur. We hebben erover gesproken en gaan dit de komende periode verder bespreken met alle collega’s, bewoners en andere die verbonden zijn aan onze organisatie.

Want dat is hoe we het doen, we doen het samen en delen ons leven. En waarom we het doen? De zuster gaven ons de kaders mee: doe het vanuit barmhartigheid, blijmoedigheid en broeder- en zusterschap.

Deel of print