“We hebben er een hele grote familie bijgekregen”

–7 april 2022–
Marvin (41) en Monique (40) zijn allebei vrijwilliger in de ouderenzorg. Bij Gudula in Lochem hebben ze al menige succesvolle online quiz en bingo-avond opgezet. “Het is belangrijk dat je iets doet voor mensen in je omgeving. Dat goede voorbeeld willen we ook graag aan onze zoon meegeven. Het leven bestaat niet alleen uit nemen, maar draait er ook om anderen helpen”, zeggen ze.

Monique is al langer actief als vrijwilliger in de ouderenzorg bij verschillende instellingen. Ze schenkt koffie en helpt een handje mee bij de activiteitenbegeleiding. Met name de ouderenzorg kan heel goed vrijwilligers gebruiken, vindt ze. “Kijk, op scholen heb je ouders die kunnen helpen bij activiteiten, maar de ouderenzorg moet daarvoor enthousiaste ‘buitenstaanders’ aantrekken. En dat wordt steeds nijpender, want de samenleving vergrijst snel”, stelt ze.

Talenten inzetten

Ze maakte ook haar man Marvin enthousiast voor vrijwilligerswerk. Marvin is IT-er. “Die zijn als vrijwilliger in de zorg niet zoveel te vinden. Maar ik kan vanwege mijn achtergrond juist veel doen. Online bingo’s organiseren, leuke quizzen in elkaar zetten. Het mooie is dat ik dat helemaal thuis kan voorbereiden.”

Marvin zet graag zijn eigen talenten in. “Je moet mij absoluut niet vragen om met een microfoon een quiz te leiden. Maar als je me vraagt om de techniek van de beamer te regelen, dan is dat voor mij gesneden koek. Het lukt me ook goed om online een mooie quiz in elkaar te zetten. Heb ik zo voor elkaar. Voor mij is dat niet ingewikkeld, omdat ik het in mijn opleiding allemaal geleerd heb.”

De bewoners hebben al van mooie quizzen genoten. De vrijwilligers-coördinator levert de thema’s aan, waarna Marvin ermee aan de slag gaat. Olympische Spelen, Sinterklaasbingo’s, Koningsdag, hij draait er zijn hand niet voor om. “Een stukje code invoeren, een druk op de knop en klaar!”, zegt hij.

Soms maakt hij het iets ingewikkelder. Dan bedenkt hij puzzels die opgelost moeten worden in een escaperoom. “Om het nóg spannender te maken zet ik er een tikkende klok achter en een stem die zegt: u heeft nog vijf minuten…”

Waardering

Als ze bij Gudula komen, worden ze warm verwelkomd. “We hebben er een hele grote familie bijgekregen. Als vrijwilligers worden we gewaardeerd en dat voelen we écht. We worden ook goed op de hoogte gehouden wat er speelt en krijgen terugkoppeling over de effecten van onze activiteiten. Top!”

Oproep

Vrijwilligers in de ouderenzorg zijn broodnodig, weten Marvin en Monique. Ze doen dan ook een oproep aan anderen om aan te haken. “Kijk naar je eigen kwaliteiten. Er is altijd wel iets waar je goed in bent. Je kunt meer voor anderen betekenen dan je zelf doorhebt. En het mooie is: je krijgt er heel veel voor terug. Na afloop van een activiteit worden we vaak even aangetikt door bewoners. Het was zó mooi, zeggen ze dan. Prachtig. Vrijwilligerswerk is een investering met hoog rendement. Een investering in de toekomst ook. We hopen dat het vrijwilligerswerk nog springlevend is als wij samen oud zijn geworden.”


Ook het verschil maken in het leven van een ander?

Wil je ook graag echt het verschil maken in het leven van een ander? Word dan vrijwilliger bij Zorggroep Sint Maarten. Als vrijwilliger ben je van onschatbare waarde voor onze bewoners. Daarnaast biedt het jezelf een prachtige mogelijkheid je talent en leven te delen met een ander. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een helpende hand en een luisterend oor voor onze bewoners willen zijn. Meer weten? Bekijk dan de vrijwilligerspagina’s op onze website.

 

Deel of print