Wie vertegenwoordigt u als u dit zelf niet meer kunt?
Het is verstandig om tijdig vast te leggen wie u vertegenwoordigt als u dit zelf niet meer kunt. Op deze manier kunnen we uw wensen te allen tijde blijven naleven. Zorggroep Sint Maarten vindt het belangrijk om te weten wie uw belangen vertegenwoordigt en vraagt u de naam van deze persoon door te geven vóórdat u bij ons komt wonen.
Waarom is vertegenwoordiging zo belangrijk?
Voor Zorggroep Sint Maarten staan eigen regie en autonomie altijd voorop. Ook als iemand geestelijk achteruit gaat, is onze zorg en begeleiding erop gericht om mensen te helpen bij het blijven maken van eigen keuzes. Goede vertegenwoordiging is hierbij essentieel. Mocht er iets onverwachts gebeuren waardoor u niet meer zelf beslissingen kunt nemen, dan kunnen wij met die persoon overleggen. Samen met u en uw vertegenwoordiger gaan we dan in gesprek over te maken keuzes en zoeken we naar de beste oplossingen.
Wat is de taak van uw vertegenwoordiger?
Uw vertegenwoordiger handelt in uw belang en zet uw normen, waarden, wensen en behoeften altijd voorop. De vertegenwoordiger zet hierbij zijn of haar eigen belang opzij. U heeft altijd recht op uitleg over de situatie en uw vertegenwoordiger betrekt u zoveel mogelijk bij de beslissingen.
Wie kan de rol van vertegenwoordiger vervullen?
Een vertegenwoordiger kan iemand zijn die u zelf heeft gemachtigd zoals uw partner, kinderen, andere familieleden of vrienden/kennissen. Dit kunt u vastleggen in een volmacht of levenstestament. Wij adviseren u om dit vast te laten leggen bij de notaris.
U kunt ook zelf een mentor of curator aanvragen bij de rechtbank, de rechter houdt rekening met uw voorkeur. Indien u niet iemand om u heen heeft wie deze rol kan vervullen, dan wordt er een professionele mentor aangewezen die uw belangen zal behartigen.
Het is in de wet vastgelegd wie de rol van vertegenwoordiger kan vervullen. Wij vragen u tijdig zelf een keuze te maken en dit schriftelijk vast te leggen.
Wat is het verschil met de eerste contactpersoon
Een vertegenwoordiger is niet hetzelfde als een eerste of tweede contactpersoon. Een vertegenwoordiger kan u formeel vertegenwoordigen bij beslissingen over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Een contactpersoon heeft geen formele status en kan dit niet. Het is wel mogelijk dat één persoon beide rollen vervult. Dit leggen we dan goed vast in uw cliëntdossier.
Meer informatie
Er zijn verschillende websites waarop u meer informatie kunt vinden:
- GoedVertegenwoordigd
- Een volmacht of levenstestament regelen | Dementie
- Wettelijke vertegenwoordiging | Vertegenwoordiging | Regelhulp – Ministerie van VWS
Vragen?
Heeft u na het lezen van de informatie vragen of wilt u graag met iemand in gesprek over hoe u vertegenwoordiging kunt regelen? Onze maatschappelijk werkers helpen u graag. Het contactformulier invullen mag natuurlijk ook. We proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
Contactformulier vertegenwoordiging