Vrijwilliger in hart en nieren

–23 mei 2022–
Soms kom je iemand tegen die een ander helpen zo vanzelfsprekend vindt, dat je hem of haar overal tegenkomt. Herman Harms is zo’n iemand. Hij is 65 jaar, komt uit Denekamp en is schilder en meubelmaker geweest. Sinds vijf jaar is hij vrijwilliger bij onze locatie Gerardus Majella in Denekamp.  Maar daar kom je hem niet alleen tegen. Herman doet namelijk ook vrijwilligerswerk voor de plaatselijke voetbal en gaat als EHBO-er regelmatig mee met uitstapjes voor ouderen en minder invaliden. Hij helpt bij collectes in Denekamp en is bezorger voor het ouderenblad van de KBO. Ook staat hij altijd klaar voor zijn buren, want voor Herman hoort dat gewoon bij zijn burenplicht. Genoeg reden voor een aantal vragen aan deze vrijwilliger pur sang: “Ik word op straat herkend. Ook familie van bewoners maken even een praatje met me.”

Hoe begon het allemaal?
“Ruim veertig jaar geleden begon ik met vrijwilligerswerk bij de plaatselijke voetbalvereniging. Mijn vader zat al jaren bij de onderhoudsploeg en ik ben toen een keer meegegaan. Daarna heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij het Rode kruis en de plaatselijke EHBO. Toen mijn moeder werd opgenomen binnen Gerardus Majella ben ik gaan helpen op de afdeling. Koffie schenken, eieren bakken, een praatje maken met de bewoners. Nadat mijn moeder is overleden ben ik dit werk blijven doen. Inmiddels bijna vijf jaar.”

Was het niet lastig na het overlijden van je moeder?
“Dat vond ik zeker lastig. Maar ik ben met name ook gebleven voor het contact met de vrijwilligers uit het dorp. Ik krijg veel waardering van de medewerkers en de bewoners, dat maakt het werk zo mooi.”

Maakt vrijwilligerswerk gelukkig?
“Ja, ik kan echt genieten van de bewoners. Ik vind het leuk om een grapje met ze te maken en geniet van de reacties hier op.”

Wat is jouw grappigste vrijwilligerservaring?
“Ik ben hier binnen het huis meerdere keren Sinterklaas geweest. De ene keer word je wel herkend en de andere keer helemaal niet. Dat is heel erg bijzonder.”

Wat zou je nooit zou doen als vrijwilliger?
“Ik pak alles aan. De enige voorwaarde is dat ik er wel de tijd voor moet hebben, maar ik wil alles wel doen.”

 Welke vruchten pluk jij van vrijwilligerswerk?
“Ik heb veel meer contacten in het dorp, zowel bij de voetbalclub, het Rode Kruis en de EHBO. Ik word herkend op straat. Ook familie van bewoners maken een praatje met me. Door mijn betrokkenheid probeer ik anderen ook betrokken te krijgen.”

Hoeveel uur zet jij je in voor een ander?
Ik zet mij als vrijwilliger zo’n 50 uur in de week in, al het vrijwilligerswerk bij elkaar. Omdat ik alleen ben heb ik hier ook de tijd voor.

Als er geen vrijwilligers meer zijn, wat gebeurt er dan?
“Ik denk dat de bewoners vereenzamen. De zorg is vaak druk met andere taken. En de gebakken eieren worden gemist.

Hoe enthousiasmeren we meer mensen voor vrijwilligerswerk?
“Betrokkenheid en af en toe dat stukje waardering. Deze ervaar ik bij Zorggroep Sint Maarten in de berichten die we krijgen, het jaarlijkse vrijwilligersfeest, het kerstpakket en ook op de Dag van de Vrijwilliger. Maar dit is wel belangrijk om vrijwilligers gemotiveerd te houden.”

Kan iedereen vrijwilligerswerk doen?
“Iedereen zou het kunnen. Het is dan wel belangrijk dat goed gekeken wordt naar het talent van de vrijwilliger en of dit past bij de werkzaamheden.”

Berichtje van de medewerkers Welzijn over Herman 

“We zien Herman als een betrokken vrijwilliger, die het hart op de goede plaats heeft. Hij maakt tijd vrij voor een praatje met  de bewoners, maar ook naar de medewerkers toe. Als je hem iets vraagt, zal hij niet gauw nee zeggen. Hij is erg behulpzaam en altijd in voor een grapje. In corona-tijd dacht hij aan ons in de vorm van bloemetjes, boterkoek, mandarijnen, etc. We misten al onze vrijwilligers en daar hoort onze Herman zeker bij.

Herman, bedankt dat je ons helpt met jouw betrokkenheid en enthousiasme in het vrijwilligerswerk.” 


Ook het verschil maken in het leven van een ander?

Wil je ook graag echt het verschil maken in het leven van een ander? Word dan vrijwilliger bij Zorggroep Sint Maarten. Als vrijwilliger ben je van onschatbare waarde voor onze bewoners. Daarnaast biedt het jezelf een prachtige mogelijkheid je talent en leven te delen met een ander. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die een helpende hand en een luisterend oor voor onze bewoners willen zijn. Meer weten? Bekijk dan de vrijwilligerspagina’s op onze website.

Deel of print

Uitgelicht