verhuizen naar een woonzorgcentrum

Verhuizen naar een verzorgingshuis of verpleeghuis: hoe gaat dat eigenlijk?

Verhuizen naar een woonzorgcentrum is niet alleen emotioneel een ingrijpende gebeurtenis. U moet ook nog eens rekening houden met diverse praktische zaken. We maken daarom graag inzichtelijk wat er allemaal bij komt kijken als u verhuist naar een woonzorgcentrum.

Vrijwillig verhuizen? Vraag eerst een indicatie aan

Als u er zelf voor kiest om in een zorginstelling te gaan wonen, heeft u hiervoor een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zij bepalen of u in aanmerking komt voor verblijf met zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Natuurlijk helpen wij u graag bij alle vragen op het gebied van zorg en wonen én het aanvragen van een dergelijke indicatie.

Let op: hoewel er lokaal verschillen kunnen bestaan, heeft u voor een verblijf met zorg in onze woonzorgcentra een Wlz-indicatie met zorgprofiel 5 (voorheen zzp 5) of hoger nodig.

Geen indicatie? Ook dan kunt u bij ons komen wonen

Heeft u geen indicatie voor verblijf, maar wilt u toch graag zelfstandig in een veilige en beschermde omgeving wonen? Dat kan ook bij Zorggroep Sint Maarten. U kunt bij ons terecht voor het huren van een appartement of aanleunwoning. U blijft dan zelfstandig wonen en heeft de voorzieningen van het woonzorgcentrum binnen handbereik.

Wat als u zelf niet meer goed kunt kiezen?

In veel gevallen – zeker bij mensen met dementie – komt het voor dat mensen niet vrijwillig verhuizen naar een woonzorgcentrum maar thuis blijven wonen met hulp van familie, mantelzorgers en thuiszorg. Er kan dan een moment aanbreken waarop familie of professionele hulpverleners tot de conclusie komen dat een opname in een verpleeghuis noodzakelijk is. Ook in een dergelijk geval is er een indicatie nodig van het CIZ, die het volgende kan vaststellen (vaak in overleg met de huisarts):

  1. De cliënt kiest niet voor een opname maar verzet zich er ook niet tegen –> via een zogeheten artikel 60 procedure kan de cliënt dan worden opgenomen op een besloten psychogeriatrische (pg)-afdeling.
  2. De cliënt verzet zich tegen opname. Dan kan een gedwongen opname met een rechterlijke machtiging of een inbewaringstelling aan de orde zijn.

Welk woonzorgcentrum past bij u?

Bij de aanvraag voor een indicatie met verblijf krijgt u de vraag bij welke zorgaanbieder u het liefst wil wonen. Zorggroep Sint Maarten beschikt over 16 locaties verspreid over Nederland waar u stuk voor stuk prettig kunt wonen. Bekijk de diverse locaties om alvast een beeld te krijgen van de diverse locaties. Natuurlijk bent u te allen tijde welkom om ter plekke een kijkje te nemen!

Heeft u de Wlz-indicatie binnen? Dan bespreken wij samen uw wensen

Zodra u de Wlz-indicatie voor verblijf bij één van onze locaties binnen heeft krijgen wij een bericht van het Zorgkantoor dat wij u de zorg mogen leveren. Wij nemen dan contact met u op om uw wensen te bespreken. Afhankelijk van de wachttijd op de locaties kunnen we voor u overbruggingszorg regelen totdat er een kamer voor u beschikbaar komt op de locatie van uw voorkeur.

Verhuizen met een partner?

Als u verhuist naar één van onze locaties, kan uw partner ervoor kiezen mee te verhuizen. Dit kan ook als hij of zij zelf geen indicatie heeft voor een verblijf in een Wlz-instelling. De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de Wlz. Heeft uw partner ook zelf zorg nodig? Dan moet hij hiervoor zelf een indicatie aanvragen voor Wlz-zorg of een beroep doen op de gemeente (o.a. dagbesteding) of de eigen zorgverzekeraar voor ondersteuning (thuiszorg).

Logeren?

Willen familieleden of naasten eens een nachtje blijven slapen? Geen enkel probleem, want speciaal daarvoor zijn er (tegen betaling) op diverse locaties logeerkamers beschikbaar. Uiteraard allemaal voorzien van eigen sanitair en de mogelijkheid gebruik te maken van de maaltijdvoorziening.

Vragen? Wij helpen u graag

Heeft u vragen over het aanvragen van een indicatie of heeft u vragen over het verhuizen naar een woonzorgcentrum? Onze maatschappelijk werkers staan voor u klaar en gaan graag het gesprek aan over uw wensen en behoeften. Het contactformulier invullen mag natuurlijk ook. We proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Neem voor meer informatie contact op met:
Maatschappelijk werk Zorggroep Sint Maarten (Te bereiken via ons algemeen telefoonnummer)
Telefoonnummer: 088 - 000 52 00

Contactformulier Wonen met zorg

Deel of print