De Bleek in Losser

“Door onwetendheid is er nog veel onbegrip voor mensen met Parkinson”

–11 april 2022–
Op maandag 11 april 2022 is het Wereld Parkinsondag en wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Gea Savonije en Marja Nijland uit Losser maken al ruim 17 jaar van dichtbij mee welke impact deze ziekte heeft op het leven van mensen. Beide werken als begeleider welzijn op de gespecialiseerde dagvoorziening voor mensen met de ziekte van Parkinson in Losser (in het souterrain van woonzorgcentrum Oldenhove). “Wij horen regelmatig dat er door onwetendheid van de samenleving veel onbegrip is. De ervaring leert dat een goede kennis van de verscheidenheid aan symptomen belangrijk is om cliënten goed te kunnen begeleiden.”

Veel meer dan een bewegingsstoornis

Hoewel de ziekte van Parkinson een bewegingsstoornis wordt genoemd, is het volgens het duo veel meer dan dat. “Het is een complex ziektebeeld waarbij in het hele lichamelijke en geestelijke functioneren beperkingen kunnen optreden. Door de verscheidenheid van symptomen kan er moeilijk een definitie worden gegeven aan de ziekte van Parkinson. Elke Parkinson patiënt is weer anders en dat maakt de begeleiding heel individueel”, aldus Gea. Marja vult aan: “Parkinson patiënten kunnen daarnaast over de hele dag On- en Off-momenten hebben. Dat wil zeggen dat handelingen die ze het ene moment wel kunnen een uur later niet meer kunnen omdat het lichaam dan op dat moment niet meewerkt. Mensen stuiten hierdoor vaak op onbegrip.

Actief bezig

”Cliënten die de specialistische dagvoorziening bezoeken, komen op maandag, woensdag en/of vrijdag. “Deze groep is een echte behandelingsgroep. Dat houdt in dat cliënten die hier komen actief bezig zijn met oefenen om zichzelf zo goed mogelijk in conditie te houden en hierdoor zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven”, vertelt Marja die aangeeft dat bij het oefenen ook hulp kan worden ingeschakeld van de fysiotherapeut, logopedist, diëtiste en ergotherapeut.

Gea legt uit dat er een duidelijke structuur van de dagindeling wordt gehanteerd op de dagvoorziening: als iedereen binnen is, drinken de bezoekers eerst samen koffie en thee en praten ze elkaar bij. Na het eerste kopje begint dan het gezamenlijk bewegen: “Iedereen gaat – voor zover mogelijk – rond de tafel staan en we zetten dan speciale muziek doe waarop we allerlei oefeningen met onze armen en benen doen. De één kan wat meer dan de ander, maar iedereen doet dat wat binnen de mogelijkheden ligt. En het is niet alleen serieus werken, er wordt ook heel wat afgelachen”, aldus Gea die uitlegt dat het eerste karwei er na een kwartier opzit waarna men een tweede kopje koffie drinkt. “Vaak komt daarna de fysiotherapeut al binnenlopen om met een aantal cliënten oefeningen in de oefenzaal te doen”, zegt Marja. “Dat zijn dan oefeningen die zijn afgestemd op de individuele behoefte van de cliënt en vaak gericht op balans, kracht en conditie. Wanneer een cliënt op zo’n moment Off zit komt de therapeut later terug om te kijken of de therapie dan plaats kan vinden.”

“Ieder doet zijn eigen ding”

Op momenten dat iemand geen behandeling geniet, kunnen de bezoekers deelnemen aan uiteenlopende activiteiten zoals het leggen van kruiswoordpuzzels, biljarten, kaarten, fietsen en zwemmen. “Het kan zo maar zijn dat we met zijn tienen aan tafel beginnen ‘s morgens en een uur later niemand meer in de huiskamer is. Iedereen doet zijn eigen ding”, aldus Marja.

Op vrijdagmorgen is het gezelschap steevast te vinden in zwembad Brilmansdennen in Losser. Cliënten oefenen dan mee in de Parkinsondoelgroep. Onder begeleiding van geschoold zwembadpersoneel worden dan oefeningen in het water gedaan.

Rond 12.30 uur gaat de groep samen eten, waarna men even uitrust in een van de relaxstoelen of lekker een krantje leest.  “Na het rustuur gaan we eerst weer een beweging activiteit aanbieden en daarna koffie en eventueel nog een rustige passief programma. Wanneer het weer het toelaat lopen we wel eens naar de beweegtuin om daar onze oefeningen te doen. Voor enkele cliënten is alleen de wandeling erna toe al een hele klus”, legt Gea uit. Om 16.00 uur gaan de mensen vervolgens weer naar huis.

Mensen die nieuwsgierig zijn geworden zijn volgens het duo van harte welkom om eens binnen te lopen. “Kom gerust rond 10 uur langs voor een kop koffie. Wij staan geïnteresseerden graag te woord.”

Deel of print