“Het klikte meteen”
Mevrouw Blanken ontvangt zorg bij Woonzorgcentrum Gudula in Lochem. Ze krijgt niet vaak visite en dat vindt ze jammer. Ze gaf zich op voor het Maatjes-project en ziet nu met regelmaat haar ‘maatjes’ Fabiènne en Teimen, studenten van Hogelschool Saxion. Binnen het Maatjes-project maken studenten kennis met vrijwilligerswerk en ouderen, die op hun beurt zo verbonden blijven met hun omgeving.
“Ja, kletsen kan ze wel,” vertelt eerstejaars Verpleegkunde-student Fabiènne Horstman, terwijl ze lacht naar mevrouw Blanken. De twee maatjes hebben elkaar al snel helemaal gevonden. Mevrouw Blanken: “Toen ze voor de eerste keer binnenkwam, klikte het meteen.”
“Ah, ze komen weer”
De kinderen van mevrouw Blanken wonen ver weg en zodoende krijgt ze weinig visite. “Ik vind het altijd zo frappant dat anderen dat wel zoveel krijgen. Dan denk ik altijd: ‘Gossimijne, daar heb je er weer een paar.’ Maar daarom vind ik het heel fijn dat de studenten bij me langskomen. Daar kijk ik ook altijd naar uit: ‘Ah, ze komen weer.’ Je hebt weer een doel en bovendien heb ik zo meer contact met jongeren. Ik zit normaal gesproken altijd tussen andere ouderen en daar is niets mis mee, maar ik vind dit contact ook leuk.”
Pannenkoeken bakken
Mevrouw Blanken is blij met de band die ze in korte tijd heeft opgebouwd met Fabiènne. Ze vertelt glunderend: “Het is heel gezellig en dat vind ik heel belangrijk. Ik weet niet hoe het komt, maar het loopt gewoon goed en dat is wel heel bijzonder.” De tweede keer dat Fabiènne een bezoekje bracht, hebben ze samen gegeten. “Ze heeft eerst alle boodschappen in huis gehaald en vervolgens heel veel pannenkoeken gebakken. Ja, ze smaakten goed.” Ook met haar andere maatje, Teimen, klikt het goed. “Ik hou van creatief bezig zijn en ik ben nu bezig met het schilderen van landschappen. Teimen geeft me daarbij aanwijzingen, echt heel leuk.”
Samenwerking Zorggroep Sint Maarten en Hogeschool Saxion
Deze week tekenden Zorggroep Sint Maarten en Hogeschool Saxion een intentieverklaring voor een langere samenwerking om zorg en onderwijs meer met elkaar te verbinden. Voor de samenwerking zijn plannen om, naast het Maatjes-project en stage- en afstudeerplaatsen, nog meer waardevolle verbindingen aan te gaan. In co-creatie krijgen de vraagstukken in de zorg meer aandacht, om de zorgprofessional van de toekomst op te leiden.
Contact houden
Ook Fabiènne geniet van de bezoekjes aan mevrouw Blanken. “Het is leuk om met iemand een band op te bouwen en leuke dingen te doen. Ik vind met mensen werken gewoon heel leuk.” Uiteindelijk wil ze graag in de jeugdzorg werken. “Maar ik wil dit ook blijven doen. Het is voor mij niet dat het zomaar stopt als het project straks afgelopen is.” Als het aan Fabiènne ligt, blijft ze contact houden met mevrouw Blanken. “Ik denk dat ik nog wel eens mag langskomen, toch?” wendt ze zich richting haar maatje. “Natuurlijk,” lacht mevrouw Blanken. “Als ik thuis ben, is dat altijd goed.”
Meer dan koffie drinken
Projecten als het Maatjes-project komen veel voor in Nederland, maar hebben vaak het imago dat het slechts een kwestie is van een kopje koffie drinken. “Daar lopen we wel tegenaan,” vertelt Desire Wierdsma, begeleider welzijn en activiteiten bij Zorggroep Sint Maarten. “Het lijkt van de buitenkant misschien zo, maar er zit ook echt een idee achter waarom we dit soort dingen doen. Het koffiedrinken is slechts een onderdeel. Je deelt wat over je leven en zo krijg je raakvlakken met elkaar. Het is niet alleen maar over koetjes en kalfjes praten. Het wordt echt dieper contact en dat maakt het zo mooi.”