Samen zijn met een lach en een traan

— 15 december 2023 —
Er wordt veel gelachen aan de koffietafel bij zaal Rouwhorst in Oldenzaal. Toch weten de vier deelnemers van de inloopmiddaggroep dat er soms even helemaal niets te lachen valt.

Alle vier kregen ze de diagnose ‘jong dementie’. De impact daarvan op hun leven is enorm. En daar praten ze samen in alle openheid over. “Ze kunnen bij ons volledig zichzelf zijn’, vertelt casemanager Marlies Woolderink. Ze nam samen met een collega casemanager het initiatief voor het opstarten van deze groep. Daarna sloot vrijwilliger Yvonne Wiegers aan. “We doen het met alle liefde.”

Graag ondersteunen

Foto: Rikkert Harink

Toen Yvonnes broer op jonge leeftijd dementie kreeg, werd ze nauw begeleid door casemanager Marlies van Zorggroep Sint Maarten. “Marlies vertelde me over haar wens om deze groep op te starten en ik heb meteen gevraagd of ik iets kon bijdragen”, zegt ze. “Bij mijn broer zag ik van dichtbij hoe zwaar het is om op jonge leeftijd dementie te hebben. Onze snelle maatschappij is voor deze doelgroep echt een opgave. Er ontstaan vaak op alle fronten problemen: op het werk, in het gezin, relaties en in vriendschappen. We willen graag ondersteunen, door er samen over te praten.”

Vertrouwde gezichten

Na enige tijd meldde ook Karin zich aan als vrijwilliger. Ook zij kent van dichtbij de gevolgen van dementie door de ziekte van haar schoonzus. Karin en Yvonne zijn inmiddels vertrouwde gezichten voor de bezoekers en dat is voor hen van groot belang. De partners van de deelnemers zijn eveneens blij met het initiatief, weet Marlies. “Ook voor hen betekent de diagnose van hun echtgenoot veel. Het is fijn dat ze in deze paar uurtjes even wat voor zichzelf kunnen doen.”

Lekker aanschuiven

Deelnemers worden vaak via de huisarts, de praktijkondersteuner of de casemanager gewezen op de optie om lotgenoten te ontmoeten. Marlies: “We weten dat dit vaak een hele stap is. Ze hebben meestal een zetje nodig. We doen dit bewust niet binnen een zorglocatie. Lekker aanschuiven aan de stamtafel van het café is een stuk laagdrempeliger.”

Hartelijk begroet

De deelnemers druppelen inmiddels binnen. Marlies, Yvonne en Karin begroeten hen hartelijk. Marlies vertelt openlijk dat ze het confronterend vindt dat de deelnemers van haar leeftijd zijn en in eenzelfde levensfase zitten. “Dat doet zeker wat met me. Maar tegelijkertijd is het heel fijn om iets voor hen te kunnen betekenen.” Yvonne is het daar helemaal mee eens. “Ik ben dankbaar dat ik dit voor hen doen mag! Ze mogen hier helemaal zichzelf zijn. We corrigeren of confronteren niet. Als ze vier keer hetzelfde vragen, geven we gewoon vier keer hetzelfde antwoord. Geen probleem.”

Gevarieerde invulling

Elke inloopmiddag heeft een andere invulling, van het spelen van een spelletje tot yoga. “Een budget hebben we niet, maar gelukkig heeft de Lionsclub ons een bijdrage in het vooruitzicht gesteld’, zegt Marlies. Deze maandag staat er een wandeling op het programma.
Maar eerst is er koffie. Deelneemster Linda (51) wil iets delen. “Mijn zoon doet vandaag rijexamen. Spannend hè!”. En dat blijkt een onderwerp waar iedereen wel een verhaal bij heeft.


Lage drempel

De inloopmiddaggroep bij Rouwhorst in Oldenzaal is elke maandagmiddag van één uur tot vier uur. De drempel is laag. Iedereen mag binnenlopen. De casemanagers van de Zorggroep Sint Maarten rouleren om deze inloopmiddag te begeleiden.

Deel of print