Wijngaard Oldenzaal

Werken op de wijngaard doet deelnemers Erve Huiskes goed

–25 maart 2022–

Het onderhouden van een heuse wijngaard als dagbesteding? Bij dagvoorziening Erve Huiskes bij het Hulsbeek in Oldenzaal is het sinds kort mogelijk. “Het geeft de deelnemers niet alleen ontspanning en vreugde, maar ook echt het gevoel ertoe te doen”, vertelt begeleider welzijn Marga Bulters.

Gevarieerd programma

Konden de deelnemers van de dagvoorziening sinds vorig jaar al naar hartenlust tuinieren in een eigen rijkgevulde boomgaard, inmiddels zijn daar iedere vrijdagmorgen de werkzaamheden bij wijngaard Kötter bijgekomen. Deze prachtige wijngaard van eigenaren Tom Kötter en Bianca Wolf ligt op loofafstand van Erve Huiskes en bestaat uit ruim 3000 druivenranken van de wijnsoorten Souvignier Gris en Pinot Noir.

Individuele begeleiding

“Na een kop koffie vindt er een werkoverleg plaats tussen de eigenaren, deelnemers, vrijwilligers en begeleiders en worden de werkzaamheden verdeeld. Elke begeleider/vrijwilliger krijgt daarbij een deelnemer onder zijn of haar hoede zodat er individuele begeleiding is”, aldus Marga die aangeeft dat de gastvrijheid van de eigenaren ervoor zorgt dat iedereen zich echt welkom voelt.

Wekelijks steken de deelnemers de handen flink uit de mouwen: van schoffelwerk tot het snoeien van de druiventakken en van het borstelen van de stammen tot het plaatsen van dozen om de kleine ranken om zo wildvraat van konijnen, dassen, reeën en hazen te voorkomen.

Hele lichaam stimuleren

Waar de deelnemers het vooral ontzettend leuk vinden om lekker samen buiten aan de slag te zijn en ondertussen te kletsen over de dagelijkse dingen, levert het volgens Marja ook op cognitief en sensomotorisch gebied veel op. “Het werk doet enerzijds een beroep op het concentratievermogen. Tegelijkertijd merken we dat het werken in de tuin stress vermindert en het uithoudingsvermogen verbetert. Het hele lichaam wordt gestimuleerd”, zegt Marga.

Dat het werk in de wijngaard bij de deelnemers aanslaat is dan ook een understatement. “Ze geven zelf aan dat de wijngaard hen echt goed doet. Het geeft ze niet alleen ontspanning en vreugde, maar ook echt het gevoel ertoe te doen. Rond half 1 wandelen we met een erg voldaan en goed gevoel weer terug naar Erve Huiskes.”

Meer weten?

Bekijk de pagina dagvoorziening Erve Huiskes voor meer informatie over onze dagvoorziening op het Hulsbeek en de mogelijkheden.

Let op:  voor het deelnemen aan de dagbesteding/dagbehandeling heeft u een indicatie nodig van de gemeente Oldenzaal vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Deel of print