“Geen enkele cliënt met dementie is hetzelfde”

— 23 september 2022–
Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander aspect rond dementie en de rol die casemanagers spelen in het begeleiden van mensen die hiermee te maken krijgen. Vandaag vertellen Ursula Groeneveld (l) en Angelique Laarhuis (r) over het proces van dementie tot opname in een verpleeghuis. 

“Niet laten leiden door eigen gevoel”

“Als casemanager ben ik altijd bezig met de vraag: wat is er voor deze cliënt belangrijk? Geen enkele cliënt met dementie is hetzelfde”, aldus Ursula. Angelique knikt. “Dat is ook zo mooi aan ons werk. Echt kijken wat bij iemand past en je niet laten leiden door je eigen gevoel. Je kijkt wat iemand met dementie belangrijk vindt, zodat hij of zij kan zijn wie hij of zij is.” Ursula vult aan: “Dat diegene een gevoel van controle heeft en zich nodig en nuttig voelt met een gevoel van eigenwaarde. En dit gevoel van eigenwaarde zo lang mogelijk optimaal kunnen houden, daar streven wij naar.”

Belang van de wijze van benadering

Het is volgens Angelique belangrijk om voortdurend te kijken wat er op een bepaald moment voor de betreffende persoon belangrijk is. “Ooit zei een mantelzorger tegen mij: als je het heden van iemand met dementie wilt begrijpen, moet je het verleden van de persoon kennen. En zo is het ook echt. Samen kijk je wat er echt bij diegene past, bijvoorbeeld in de invulling van de dag.”

Dankzij hun jarenlange ervaring weten de casemanagers hoe belangrijk de wijze van benadering is bij mensen met dementie. Ursula: “Een prachtig voorbeeld dat ik ervaren heb, was iemand die zijn jas niet wilde uitdoen en opstandig werd als zijn partner zei: ‘oDe je jas maar uit’.  In dit geval hielp het door het anders te benaderen en te zeggen: ‘Je mag je jas uitdoen, maar ook aanlaten’. Het gaf de volgende keer meteen meer rust voor iedereen. Het gaat erom steeds te kijken naar wat op een bepaald moment voor de persoon belangrijk is. Voor hem was dat de keuze of hij wel of niet de jas uitdeed.”

Wat als het thuis niet meer gaat?

“Continu aandacht hebben voor de persoon achter de dementie is wanneer het dementieproces vordert soms lastig voor mantelzorgers en professionals”, aldus Angelique die aangeeft dat er in die fase steeds meer wordt gevraagd van zowel de mantelzorgers als de betrokken professionals. “Het is daarom belangrijk dat je in het begin van de ziekte, wanneer de persoon nog zijn wensen aan kan geven je al nadenkt over verschillende zaken. Bijvoorbeeld: waar zou iemand willen wonen wanneer het thuis niet meer gaat of zijn er behandelingen op medisch vlak die hij niet meer wil ondergaan. Allemaal zaken die je vast kunt leggen in een levenstestament.”

Ursula: “Tot aan opname is er dus veel te doen in de voorbereiding hiervan. Gelukkig krijgen wij hierbij hulp van huisarts, specialist ouderengeneeskunde, psycholoog en maatschappelijk werker met wie we samen een eventuele opname voorbereiden. Een goede overdracht naar medewerkers waar iemand komt te wonen is hierbij ook erg belangrijk.”

Zowel Ursula als Angelique zijn blij met de rol die ze kunnen vervullen voor mensen met dementie. “Het is een baan met veel uitdagingen en heel veel mooie momenten samen met cliënten en de mantelzorgers”, aldus Angelique. Ursula knikt. “Meelopen in dit proces blijft bijzonder. Dat je zo dicht bij deze mensen hebt mogen staan en ze hebt mogen begeleiden in dit vaak moeilijke proces.


Meer weten of direct ondersteuning nodig?
Als u of uw naaste met dementie thuis woont of als u vermoedt dat iets niet helemaal pluis is, kan een casemanager dementie uitkomst bieden. Een casemanager begeleidt en ondersteunt mensen met dementie en hun naasten in de thuissituatie gedurende het hele ziektetraject.  Uiteraard staan onze casemanagers u graag persoonlijk te woord om de mogelijkheden met elkaar te bespreken of om nader kennis te maken.

Meer info zie:

https://www.zorggroepsintmaarten.nl/zorg/thuiszorg/casemanager-dementie/


 

Deel of print

Uitgelicht

“Je stapt in de belevingswereld van iemand met dementie”

--19 september 2022-- Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander aspect…

Lees meer >>

“Het liefst willen mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving wonen”

--20 september 2022-- Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander aspect…

Lees meer >>

“We moeten zuinig zijn op de mantelzorgers”

--22 september 2022-- Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander aspect…

Lees meer >>