“Het liefst willen mensen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving wonen”

–20 september 2022–
Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander aspect rond dementie en de rol die casemanagers spelen in het begeleiden van mensen die hiermee te maken krijgen. Vandaag vertelt Marlies Woolderink over dementie in de thuissituatie.

Goede gesprekken

Als casemanager kijkt Marlies actief mee hoe iemand met geheugenproblemen of een vorm van dementie zo prettig mogelijk thuis kan wonen. “Vaak is het zo dat mensen het liefst zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving willen wonen. Gelukkig zijn er naast de onmisbare hulp van mantelzorgers veel mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen”, aldus Marlies die aangeeft graag met mensen in contact te zijn en zich als een vis in het water voelt als casemanager. “Het is echt een superleuke en uitdagende baan waarin ik een onafhankelijk aanspreekpunt ben voor de cliënt en diens naaste(n). Tijdens huisbezoeken bespreken we regelmatig de situatie thuis en de wensen van de cliënt en de eventuele behoefte aan hulp. Dit koppel ik vervolgens terug aan de huisarts”, aldus Marlies die benadrukt dat ze daarnaast veel aandacht heeft voor de mantelzorger. “Want ook voor hen heeft de diagnose dementie heel veel impact. Het zijn vaak goede, indringende gesprekken, die vanzelfsprekend gepaard gaan met verdriet.”

Dagbesteding, huishoudelijke hulp en hulpmiddelen

Om langer thuis te kunnen wonen, kunnen mensen veelal een beroep doen op de gemeente, die de Wet maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Via het gemeentelijke Wmo-loket kan men terecht voor onder andere dagbesteding, huishoudelijke hulp en diverse hulpmiddelen zoals een rolstoel, traplift of regiotaxipas.

Marlies helpt mensen mee te kijken naar de diverse mogelijkheden die het best bij de mensen passen. Dagbesteding blijkt daarbij (in combinatie met thuiszorg) – vaak een schot in de roos. “Hoewel het een grote stap is, doet het me altijd goed om te zien met hoeveel plezier mensen een dagbesteding bezoeken. In mijn werkgebied in Oldenzaal zijn er verschillende locaties waar mensen kunnen deelnemen aan ontzettend leuke activiteiten zoals wandelen, klootschieten, yoga, schilderen of zwemmen”, aldus Marlies, die benadrukt dat het niet alleen zorgt voor structuur voor de cliënt maar tegelijkertijd de mantelzorg ontlast, zodat iemand vaak langer thuis kan blijven wonen. “Op de dagbesteding ontmoeten ze andere mensen en zijn ze volop zinvol bezig. Dat geeft mensen echt een goed gevoel.”

Veiligheid en innovatie

Vanzelfsprekend speelt veiligheid ook in de thuissituatie een belangrijke rol. Hierbij kan Marlies voor haar cliënten steeds vaker gebruik maken van de mogelijkheden die technische innovaties bieden. “Zo heb ik een cliënt die nog erg actief en vitaal is en niets liever doet dan fietsen. Het komt echter voor dat hij de weg niet herkent of dat zijn partner ongerust is. Met behulp van een Life Watch horloge kan hij eenvoudig bellen naar zijn partner en zij kan hem volgen via de Life Watch app.”

In haar werk kan Marlies bovendien rekenen op de specialistische hulp van haar collega’s binnen de Zorggroep. “Het komt regelmatig voor dat ik een specialist ouderen geneeskunde mee vraag voor advies in een thuissituatie maar ook een ergotherapeut heeft vaak goede tips over aanpassingen of hulpmiddelen.”


Meer weten of direct ondersteuning nodig?
Als u of uw naaste met dementie thuis woont of als u vermoedt dat iets niet helemaal pluis is, kan een casemanager dementie uitkomst bieden. Een casemanager begeleidt en ondersteunt mensen met dementie en hun naasten in de thuissituatie gedurende het hele ziektetraject.  Uiteraard staan onze casemanagers u graag persoonlijk te woord om de mogelijkheden met elkaar te bespreken of om nader kennis te maken.

Meer info zie:

https://www.zorggroepsintmaarten.nl/zorg/thuiszorg/casemanager-dementie/


 

Deel of print

Uitgelicht

“Je stapt in de belevingswereld van iemand met dementie”

--19 september 2022-- Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander aspect…

Lees meer >>

“We moeten zuinig zijn op de mantelzorgers”

--22 september 2022-- Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander aspect…

Lees meer >>

“Geen enkele cliënt met dementie is hetzelfde”

-- 23 september 2022-- Op Wereld Alzheimer Dag (woensdag 21 september 2022) vragen we wereldwijd extra aandacht voor dementie. Speciaal vanwege deze bijzondere dag staan onze casemanagers dementie deze week stil bij steeds een ander…

Lees meer >>